Elmaradhat a teljes összeomlás - Moszkva mégis enged?

Oroszország hajlandó hatmilliárd dollár hitelt nyújtani Belarusznak - mondta kedden a Vedomosztyi szerint Alekszandr Lukasenko, belorusz elnök.
NAPI, 2011. május 17. kedd, 16:38
Fotó: Napi.hu

Telefonon beszéltem Dimitrij Medvegyev orosz köztársasági elnökkel az imént, aki arról tájékoztatott, hogy Oroszország hajlandó 3,1 milliárd dollár hitelt nyújtani a fehérorosz rubel stabilitása érdekében - fogalmazott a fehérorosz elnök kedden. Ezen felül további hárommilliárd dollárt nyújt Oroszország a fehérorosz termékek exportjának függvényében. Ez több mint hatmilliárd dollár, ami elegendő nemcsak a belorusz rubel stabilizációjához, hanem megfelelő devizatartalékot is biztosít - tette hozzá Lukasenko.

Az elnök egyébként biztos benne, hogy a valutaválság nem olyan súlyos, mint amire elsőnek tűnik és stabil az ország gazdasága is. A GDP éves alapú növekedése 12,3 százalékos - érvelt az államfő. Ugyan vannak problémák: továbbra is drága az olaj és a nyersanyagok, de ezek csak átmeneti nehézségeket okoznak.

Ezzel párhuzamosan Moszkva megerősítette, hogy lezajlott a Luksaenko által hivatkozott telefonbeszélgetés az orosz államfővel, ám arról nem tettek említést, hogy szóba került volna a hatmilliárdos hitel kérdése. A két elnök aktuális kérdésekről folytatott beszélgetést: az Eurázsiai Gazdasági Együttműködésről (Jevrazesz - egyes FÁK-országok vámuniója) és a Belorusz, Kazahsztán és Oroszország alkotta egységes gazdasági térségről tárgyaltak az államfők - mondta a Kreml sajtóosztálya.

A múlt héten a belorusz jegybank engedélyezte, hogy a kereskedelmi bankok szabadon meghatározhatják a belorusz rubel árfolyamát, amire mélyzuhanással reagált a szovjet utódállam valutája.

Minszk már márciusban egymilliárd dolláros hitel igénylése miatt fordult Moszkvához és további kétmilliárdot kért a Jevrazesz alapjából a valutapiac stabilizálása érdekében. Azonban május közepén Alekszej Kudrin orosz pénzügyminiszter bejelentette, hogy Moszkva nem nyújt segítséget Belarusznak és csak az alapra számíthat. Ez az összeg azonban továbbra sem elegendő, ezért azt javasolta az orosz pénzügyminiszter, hogy Minszk forduljon az IMF-hez és privatizálja állami vállalatait.

A Jevrazesz-hitel feltételeiről a megállapodás csütörtökön születhet meg, ugyanis ekkor látogat Minszkbe Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

OstapBender, 2011.05.20 14:37

@Jhony: a 12.3% növekedés a szinte semmihez képest...szinte semmi. Pláne, hogy a helyi statisztikai hivatal "elméleti" dollárral számol.

Lukasenko elrohant Venezuelába Chavezhez, aki több olajat szállít neki... éppen mikor Putyinnal kellett volna találkozni...
10.000 BYR = 1 USD. Ez néhány hét alatt 200% feletti infláció.

A Gazprom veheti meg az egész olajszállítást, és csak abban van ekkora pénz (3,1 milliárd).
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Jhony, 2011.05.19 08:19

"kétmilliárdot kért a Jevrazesz alapjából
Moszkva nem nyújt segítséget Belarusznak és csak az alapra számíthat. Ez az összeg azonban továbbra sem elegendő, ezért azt javasolta az orosz pénzügyminiszter, hogy Minszk forduljon az IMF-hez és privatizálja állami vállalatait."

Kiváncsi leszek hogy kik fogják megvenni azokat a vállalatokat!!
Csak nem orosz milliomosok?

"A GDP éves alapú növekedése 12,3 százalékos "
Jobb mint Magyarországé?
Mi is mintha marha jól jártunk volna a privatizációval!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

OstapBender, 2011.05.18 23:59

Pontosabban: hivatalos BYR árfolyam 6500/USD (vs. 3000), de nincs pénz a váltóknál. Cégek részére 8000BYR /USD áron ad az állam 3-6 hetes előreigényléssel.
Kérdés itt, hogy miután az egységes orosz rubel nem volt megfelelő L-nak (mert csak Moszkvában lett volna pénznyomda), és 1 milliárd hitelt megtagadtak az oroszok, mi az, amiért 3,1 + 3 milliárdot fizetnének? Esetleg ez egyfajta egyoldalú privatizáció? (Belnyeftyehim? MTZ?) L. előreküldte Moszkvába tárgyalni Szemasko-t, aki megegyezett előre valamiről, aminek csak a végeredményét tudjuk meg. Nem lepődnék meg, hogyha az ország eladása "tőkeerős befektetők általi invesztíció"-ként lenne kihirdetve. Mai nyilatkozatban L. azt mondta, minden rendeződik hamarosan, a gazdasági miniszter viszont a hamarosan helyett a "következő hónapokban" kifejezést használta.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html