Elmaradt a meglepetés Londonban

A több mint hat éve érvényes, 0,50 százalékos történelmi mélyponton hagyta alapkamatát csütörtöki kamatdöntő ülésén a Bank of England (BoE) monetáris tanácsa.
MTI, 2015. szeptember 10. csütörtök, 15:29
Fotó: Reuters

A brit jegybank nem módosította a gazdaságélénkítő célú likviditásinjekció, vagyis a mennyiségi enyhítés eddigi 375 milliárd fontos (több mint 160 ezer milliárd forintos) keretösszegét sem. Mindkét döntés megfelelt az elemzői várakozásoknak.

A Bank of England - az euróövezeten kívüli legnagyobb EU-gazdaság jegybankja - 2009 márciusa óta tartja 0,50 százalékon alapkamatát. Ez abszolút mélységi rekord: a bank alapítása - 1694 - és a 0,50 százalékos alapkamat elérése között eltelt 315 évben soha nem csökkent 2 százalék alá az irányadó brit jegybanki kamat.

A monetáris tanács csütörtöki közleménye kiemeli, hogy júliusban mindössze 0,1 százalékos volt a teljes kosárra számolt tizenkét havi infláció, vagyis változatlanul messze elmarad a brit kormány által a jegybank számára előírt 2 százalékos követendő inflációs céltól.

A testület becslése szerint a tényleges infláció és az inflációs cél közötti jókora különbség háromnegyede az energiahordozók, az élelmiszerek és egyéb importáruk "szokatlanul alacsony" inflációs hozzájárulásából, a fennmaradó egynegyed pedig a hazai költségtényezők, különösen az egységnyi termékre jutó munkaköltség lassú növekedéséből ered.

Az importtermékek árára a font 2013 közepe óta tartó erősödése is nyomást gyakorol, mindemellett a reálgazdaságban is maradtak még kihasználatlan kapacitások - áll a Bank of England csütörtöki értékelésében. A brit monetáris politikára jelenleg gyökeresen ellentétes irányú folyamatok hatnak, a történelmi mélységekben járó inflációt ugyanis robusztus gazdasági növekedés kíséri.

A brit statisztikai hivatal (ONS) minap ismertetett második becslése szerint az idei második negyedévben 0,7 százalékkal nőtt a brit hazai össztermék (GDP) az első negyedévhez mérve, és 2,6 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban. Ez jelenleg a leggyorsabb növekedés a hét vezető ipari hatalom (G7) csoportján belül, és a brit gazdaság immár tíz negyedéve megszakítás nélkül növekszik.

Londoni pénzügyi elemzők azonban a jelenlegi inflációs környezetben egyelőre nem várnak kamatemelést a Bank of England részéről. Vicky Redwood, az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Capital Economics brit gazdasági ügyekért felelős főközgazdásza a jegybank ülését kommentálva kiemelte, hogy a második negyedév óta beérkezett előzetes adatok a brit gazdaság lendületének valamelyes kifulladását jelzik - bár ez valószínűleg átmeneti -, és a következő hónapokban várhatóan ismét negatív tartományba süllyed az infláció.

A Capital Economics vezető közgazdásza szerint, jóllehet a piaci szereplők "valószínűleg egy kicsit messzire mentek" azzal a konszenzusos várakozásukkal, hogy a Bank of England csak jövő szeptemberben vagy októberben kezdi szigorítani monetáris politikáját, azt a cég is valószínűtlennek tartja, hogy a brit jegybank a jövő év második negyede előtt emelné alapkamatát.

HOZZÁSZÓLÁSOK