Elmaradt a meglepetés Svájcban

Változatlanul hagyta kamatszintjét csütörtökön a Svájci Nemzeti Bank (SNB), pedig voltak arra utaló várakozások, hogy esetleg tovább lazíthatnak a monetáris kondíciókon.
portfolio.hu, 2015. december 10. csütörtök, 11:47
Fotó: MTI/EPA

Változatlanul mínusz 0,75 százalékos a svájci jegybank betéti kamata, pedig a befektetők egy része arra számított, hogy tovább faragják majd lefelé a rátát azt követően, hogy a múlt héten az EKC 10 bázisponttal vágta vissza a betéti kamatot.

Az SNB szerint a frank utóbbi hónapokban mutatott gyengülése ellenére továbbra is jelentősen felülértékelt az alpesi deviza. A frank komoly kilengésekkel reagált a döntésre, az euró-frank jegyzés 1,0835-ről 1,0813-ig jött le, vagyis erősödött a frank, de komoly csapkodás volt látható a piacon a jegybanki döntést követően.

A jegybank szerint a mínusz 0,75 százalékos kamat, ami lényegesen alacsonyabb a többi nagy jegybank hasonló rátájánál, egyre kevésbé teszi vonzóvá a frankot és segíthet a további gyengülésében. Ezzel párhuzamosan az SNB azt ígéri, hogy továbbra is aktív marad a piacon és szükség esetén kész interveniálni.

HOZZÁSZÓLÁSOK