Az idén júliusban az előző havihoz képest szezonális kiigazítással 0,3 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom az euróövezet 19 tagállamában és 0,2 százalékkal csökkent az Európai Unió 28 tagállamában - írta az MTI.

Az előző hónapban, júniusban az euróövezetben 0,6 százalékkal, az Európai Unióban 0,5 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom májushoz képest.

Éves bázison, 2016 júliusához képest az idén júliusban az euróövezetben 2,6 százalékkal, az EU-ban 2,7 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom.

Júliusban havi összevetésben az euróövezetben a kiskereskedelmi forgalom a várt 0,2 százalékos csökkenésnél kevésbé, 0,3 százalékkal csökkent, éves bázison pedig a várt 2,5 százalékos növekedésnél nagyobb mértékben, 2,6 százalékkal nőtt.

Havi bázison a kiskereskedelmi forgalom legnagyobb csökkenését, 1,2 százalékot, Németországban regisztrálták júliusban. Horvátországban 1,1 százalék, Észtországban és Ausztriában 1,0 százalék volt a havi csökkenés.

A legnagyobb havi növekedés Szlovéniában volt júliusban a kiskereskedelmi forgalomban, 1,4 százalékos. Romániában és Svédországban pedig 1,2 százalék volt a forgalomnövekedés.

Az egy évvel korábbihoz képest az idén júliusban Szlovéniában 10,0 százalékkal, Romániában 8,8 százalékkal, Lengyelországban 7,9 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom, míg éves bázison csökkenést csak Belgiumban regisztráltak, egy százalékosat.

Magyarországon júliusban az előző havihoz képest 0,4 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom, az egy évvel korábbihoz képest pedig 4,2 százalékkal emelkedett.