Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Nem hajtott végre államadós-osztályzati felülvizsgálatot Magyarország esetében a Moody's Investors Service. A nemzetközi hitelminősítő csoport az EU előírásainak megfelelően - a többi hitelminősítőhöz hasonlóan - előre összeállította a szuverén adósbesorolások áttekintésének idei menetrendjét. A Moody's listáján a magyar szuverén osztályzat idei első potenciális felülvizsgálati időpontja - több más országéval együtt - március 6-ára, péntekre volt beiktatva, a cég azonban péntek éjjel Londonban közölte, hogy most nem frissítette a magyar államadós-besorolást.

A Moody's listáján Magyarország szuverén adósosztályzata így továbbra is Ba1, stabil kilátással. Ez a besorolási módszertana alapján azonos a Fitch Ratings "BB plusz" hosszú futamú magyar szuverén devizaadós-minősítésével. Mindkét osztályzat egy szinttel marad el a befektetésre ajánlott kategóriától.

A Moody's legutóbb november 7-én hajtott végre hitelminősítői lépést Magyarországgal kapcsolatban: akkor javította stabilra a leminősítés lehetőségére utaló addigi negatívról a magyar államadós-osztályzat kilátását. A döntést a cég elsősorban a gazdaság javuló középtávú kilátásaival és a költségvetési konszolidáció melletti kormányzati elkötelezettséggel indokolta.

A hitelminősítő idei felülvizsgálati menetrendjében Magyarország legközelebb július 10-én, majd november 6-án szerepel.

A nemzetközi hitelminősítőknek négy lehetőségük van, amikor egy szuverén adós besorolásáról, illetve annak változtatásáról van szó. Vagy egyáltalán nem él a hitelminősítés lehetőségével (mint jelen esetben), vagy közleményt ad ki, melyben nem lép (mindent változatlanul hagy), vagy a kilátást módosítja, vagy az adósbesorolást - írja a Portfolio.hu.