A lengyelországi országos adósok listáján (KRD) jelenleg 152 ezer 18-25 év közötti személyt tartanak nyilván, akiknek összességében 535 millió zloty (valamivel több mint 40 milliárd forint, majdnem két Nemzeti Színház ára) tartozásuk van - írta a gazeta.pl. A rekordot egy fiatal hölgy tartja Wroclawból, akinek 625 ezer zloty (46,9 millió forint) adóssága van pedig még csak 24 éves.

A dologban az a legnyugtalanítóbb, hogy az eladósodott fiatalok száma és a tartozás gyorsan nő: tavaly 110 ezren voltak 309 millió zloty hitellel. Elsősorban olyanok halmoznak fel nagy adósságot, akik drága szeszélyeiket elégítik ki a hitelekkel - mondják a szakértők. Csak tetszeni akarnak legközelebbi környezetüknek, fontos számukra, hogy a közösségi médiában távoli, egzotikus országokban tett utazásokkal, márkás öltözékekkel és kiegészítőkkel, drága elektronikai berendezésekkel dicsekedhessenek.

Elképesztő tudatlanság

A fiatalok átlagos eladósodása eléri a 3500 zlotyt (263 ezer forint). Tartozásuk elsősorban kölcsönökből, kifizetetlen telefonszámlákból, autós büntetésekből áll. Az is nyugtalanító, hogy a fiatalok szívesen költenek a hazárdjátékokra. A Fortuna Online bukméker cég jelentése szerint a 18-24 év közöttiek 33 százaléka űz valamilyen hazárdjátékot.

A KRD adatai szerint az eladósodott fiatalok 63 százaléka férfi, többségük a nagyvárosokban lekik. A fiatal lengyelek adóssága korukkal együtt növekszik: a 18 éves korosztályé még csak egymillió, a 22 éveseké már 65 millió, a 25 évet betöltötteké 167 millió zloty.

A szakemberek tapasztalatai szerint a fiataloknak nagyon kevés ismeretük van arról, kinek és milyen feltételek mellett adósodtak el. Gyakran arról sincs fogalmuk, ki is a hitelező. Előfordul, hogy amikor a kölcsönt nyújtó bank képviselője felhívja őket azzal, hogy törleszteniük kellene, azt állítják, hogy ez nem lehetséges, mert sosem jártak a kérdéses pénzintézetben. A terméket, amely miatt keresik őket egy boltban vették részletre, nem a bankban - mondják a fiatalok.

A fotó forrása: Pixabay.