Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Nem csitul a csehek és a lengyelek közti kereskedelmi háború - írta a Puls Businesu című lengyel gazdasági lap.  A cseh termelők és hivatalnokok nemrégiben újabb támadásra szánták el magukat: a médiában vették célba a lengyel állat-egészségügyi szolgálatot.

Minden uniós tagország ellenőrzi a megtermelt élelmiszert, azt is, amely a háztartásokba, és azt is, amely exportra kerül. Így garantálják azok elvárható minőségét és biztonságát - mondta a ceskatelevize.cz  portálnak adott interjújában a cseh állami állat-egészségügyi szolgálat vezetője.

Sajnos, az állatorvosok nem mindenütt dolgoznak úgy, ahogy kellene, a mieink pedig nincsenek olyan helyzetben, hogy minden import élelmiszert ellenőrizzenek. Az behozatal gyorsan bővül, ezért folyamatos megfigyeléshez tízszer több emberre lenne szüksége a cseh hatóságnak, mint amennyivel most rendelkezik.

Durva támadás

Ezt követően cseppet sem barátságosan Lengyelországot mutatta be példaként, ahol - szerinte - az állatorvosi szolgálatok szerkezetátalakításon estek át, és jelenleg saját magukkal vannak elfoglalva feladatuk ellátása, az ellenőrzés helyett.

Ez a  nyilatkozat azonban, semmi Miroslav Toman, a cseh élelmiszer-kamara elnöke követeléséhez képest. Toman azt indítványozta, hogy a cseh kormány tiltsa be a lengyelországi importot.

A cseh fél nem jelezte nekünk, hogy országukba tömegesen áramlana Lengyelországból rossz minőségű termék - kommentálta a cseh támadásokat a lengyel főállatorvos helyettese. Csodálkozunk a médiában megjelent ilyen kijelentéseken, és arra bátorítjuk a cseh partnereket, hogy közvetlenül vegyék fel velünk a kapcsolatot, ne a sajtón keresztül üzengessenek - tette hozzá.