Azonnali hatállyal alelnökké léptette elő és új hatáskörökkel ruházta fel Olli Rehn gazdasági és pénzügyi biztost csütörtökön José Manuel Barroso, a Bizottság elnöke, röviddel azt követően, hogy az euróövezet tagjai megállapodtak az adósságválságra válaszoló átfogó csomagról és ennek keretében - a testület elnökének értelmezése szerint - a Bizottság szerepének megerősítéséről.

Barroso közleménye szerint az új alelnök valamennyi az Európai Tanács, az eurócsúcs és a gazdasági kormányzás égisze alá tartozó kérdésben segíteni fogja a Bizottság elnökét. Olli Rehn új hatáskörei magukba foglalják majd az euróövezet nemzetközi téren való képviseletét is, a Bizottság részéről. Az elnök ezzel párhuzamosan "a független adatgyűjtés szavatolása céljából" az adózási-, vámügyi és csalásellenes biztosra, a litván Algirdas Semetára ruházta át az Eurostat felügyeletét.

A döntések azonnal életbe lépnek és a magyarázat szerint az október 23-i és 26-i európai csúcsok egyenes következményeinek tekinthetők, amelyek "megerősítették a Bizottság központi szerepét a gazdaságpolitikai felügyeletben és a gazdasági kormányzásban az euróövezeten és az EU-n belül egyaránt".

Barroso a csütörtök hajnalban véget ért csúcsot követően úgy vélekedett, hogy Európa közelebb került gazdasági és pénzügyi válságának megoldásához és a növekedési pályára való visszaálláshoz. "Különös elégedettséggel tölt el, hogy a csúcs következtetései kiemelik a közösségi módszer és a Bizottság szerepét a gazdasági kormányzásban. Az állam- és kormányfők valójában szavukat adták, hogy a hatos csomag és az európai szemeszter intézkedéseire építenek, amikor megerősítik a Bizottság szerepét a nemzeti gazdasági- és költségvetési politikák értékelésében, figyelemmel kísérésében és összehangolásában" - szögezte le a testület elnöke.

A változások részeként létrehozzák a vezető közgazdasági elemző posztját a Bizottságon belül, aki Olli Rehnnek lesz alárendelve.