Június 8-án rendkívüli választás lesz Nagy-Britanniában - jelentette be May kedd délben a Guardian tudósítása szerint. A kormány és a képviselők mandátuma hivatalosan 2020-ig tartott volna.

Indoklása szerint a brit kormánynak van egy terve az Európai Unióból való kilépésre, azonban ennek a végrehajtását nehezíti, hogy a Konzervatív Pártnak (toryknak) hiába van többsége a brit parlament alsóházában, a folyamatos politikai csatározások lassítják a folyamatot, rossz alkupozícióba kényszerítik a kormányt az EU-val szemben.

Mint mondta, most "megvan az esély arra, hogy az Egyesült Királyság visszanyerje a törvénykezése és a határai feletti kontrollt". Ehhez azonban a kormánynak a választók jelentős többségének felhatalmazására van szüksége. Leginkább arra gondolhat, hogy az EU a kilépés után teljesen szakítana a britekkel, míg London a tagság előnyeit megtartaná magának: nevezetesen a közös piachoz való hozzáférést.

Már március elején William Hague, a brit Konzervatív Párt egyik korábbi vezetője pedzegette, hogy a tory kormánynak előrehozott választást kellene kezdeményeznie. Így ugyanis kihasználhatnák a Munkáspárt gyengeségét, és kényelmes parlamenti többséget szerezhetnének a brexit levezényléséhez. Akkor May nonszensznek nevezte a felvetést, habár most épp a Munkáspártra (Labour), a skót képviselőkre és a liberálisokra mondta azt, hogy hátráltatják a kilépést.

A Labour valóban történelmi mélyponton áll, a pártot vezető Jeremy Corbynt mind a tagság, mind a tömörülés választói elüldözné. Márciusi felmérések szerint a tagok 36 százaléka a vezető azonnali távozását akarja, további 14 százalék szerint Corbynnak még a következő választások előtt át kellene adnia a párt irányítását.

Tavaly novemberben még 63 százalék állt ki a baloldali politikus mellett. A kutatók szerint átlagosan a képviselői helyek 15-20 százalékát szerezhetné meg a Labour. Köszönhetően annak is, hogy a brexitet eleinte ellenezték, majd fogcsikorgatva beálltak mögé, miközben a választóik többsége ellenzi a kilépést. A nem arányos, csak közvetlenül választott képviselőkből álló brit választási rendszer a párt teljes megsemmisülését is előidézheti.

A brexit folyamatát hivatalosan március végén indította el az Egyesült Királyság az Európai Uniónál. Az 50. cikkely szabályozása szerint a kilépési folyamat legfeljebb két évig tarthat. Ha csak az Európai Unióban maradó többi 27 ország egyhangú bele nem egyezik a határidő meghosszabbításába.