Előrehozott választások lehetnek Lengyelországban

Előre hozott választások kezdeményezését fontolgatja a nemrég kipattant lehallgatási botránnyal kapcsolatban a lengyel kormánykoalíció kisebbik ereje, a Lengyel Parasztpárt (PSL) - jelentette ki szerdán Janusz Piechocinski miniszterelnökhelyettes, a PSL elnöke.
MTI, 2014. június 18. szerda, 13:46
Fotó: Reuters

"A miniszterelnökkel az előre hozott választásokról beszéltünk" - mondta Piechocinski a Donald Tusk kormányfővel folytatott kedd esti beszélgetéséről. "Minden változatot komolyan mérlegelek" - fűzte hozzá.

A TVN24 nevű televíziós csatorna szerint Piechocinski a pártelnökség szerda reggeli ülésén felvetődött megoldási lehetőségeket először Bronislaw Komorowski államfővel szeretné megtárgyalni.

A Rzeczpospolita című napilap közlése szerint Piechocinski rendkívül komolynak minősítette a helyzetet, és kívánatosnak tartaná, hogy a parlament belbiztonsági bizottsága a jövő héten foglakozzon a helyzettel. A lap azt is közli, hogy Piechocinski szerint hosszú távon tarthatatlan, hogy a felvett beszélgetések egyik résztvevője, Bartlomiej Sienkiewicz belügyminiszter a kormányban maradjon.

A TVN24 szerint Piechocinski úgy vélekedett egy másik megszólalásában, hogy a miniszterelnök rövid határidőt kell szabjon Sienkiewicz belügyminiszternek a lehallgatási ügy tisztázására.

A lehallgatási botrány a múlt hétvégén tört ki Lengyelországban. A Wprost című hetilap több, magas állami posztot betöltő személy titokban felvett beszélgetését közölte, amelyek közül a legnagyobb érdeklődést a Marek Belka jegybankelnök és Bartlomiej Sienkiewicz belügyminiszter beszélgetése váltotta ki, amelyben Sienkiewicz pénzkibocsátást követel a jegybank elnökétől.

HOZZÁSZÓLÁSOK