Az ország keleti részén helyi idő szerint hétkor, a többi részén egy órával később nyíltak meg a szavazóhelyiségek, amelyek tíz órán át várják a választókat. Az első eredményeket hivatalosan este nyolc után lehet kihirdetni, de a török választási bizottság általában már ennél korábban is beszámol a voksolás állásáról.

Az újabb választásokra azért van szükség, mert a június 7-ei voksoláson elvesztette abszolút többségét az addig 12 éven át egyedül kormányzó iszlamista-konzervatív Igazság és Fejlődés Pártja (AKP), amely ezután sem a szavazatok 25 százalékát megszerző balközép Köztársasági Néppárttal (CHP), sem pedig a 16 százalékos eredménnyel záró jobboldali Nemzeti Cselekvés Pártjával (MHP) nem tudott koalícióra lépni. A negyedik helyen befutó kurdbarát Népi Demokratikus Párt (HDP) pedig már a szavazás előtt kizárta az AKP-val való együttműködés lehetőségét.

Felmérések azt mutatják, hogy nem változtak jelentősen a politikai erőviszonyok, és az AKP várhatóan most sem fog tudni egyedül többséget szerezni, bár egy csütörtöki közvélemény-kutatás szerint a voksolást megelőző napokban jelentősen nőtt a párt támogatottsága. Elemzők mindazonáltal úgy vélték, hogy a török társadalom megosztottsága a választási eredménytől függetlenül nem fog változni.

A közel 80 millió lakosú eurázsiai országban az utóbbi hónapok belpolitikai bizonytalansága a betiltott Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) és a török kormány közötti konfliktus kiéleződésével párosult, amely miatt az ország déli és délkeleti részén szinte mindennapossá váltak az erőszakcselekmények.