Azért előrehozott a vasárnapi választás, mert az ország első demokratikusan megválasztott államfője, Bédzsi Káid esz-Szebszi meghalt júliusban, öt hónappal hivatali idejének lejárta előtt. Eredetileg csak november 17-én kellett volna választani új elnököt.

Huszonhat jelölt van. A legnépszerűbbek Jusszef Sahíd jelenlegi tunéziai miniszterelnök és Abdel-Fattáh Muru, az Ennahda nevű befolyásos, mérsékelt iszlamista mozgalom alelnöke. A választáson Nabíl Karui médiamogul is indult, akit azonban a múlt hónapban pénzmosás és adócsalás vádjával letartóztattak. Karui üzletember, és a Nesszma TV televízió tulajdonosa.

Mehdi Dzsomaa volt kormányfőre, Abdel-Karím Zabídi volt védelmi miniszterre és Monszef Marzúki korábbi elnökre is lehet szavazni. Van két női elnökjelölt is, Szalma Lumi volt turisztikai miniszter és Abír Musszi, a 2011-ben elűzött Zin el-Abidin ben Ali exelnök elkötelezett híve.

Ha vasárnap egyik jelöltnek sem sikerül megszereznie a szavazatok többségét, akkor novemberben második fordulót tartanak.

Közben október 6-án parlamenti választások is lesznek az Tunéziában.