"Akár hisz nekem, akár nem, de én semmit nem tudtam. Amikor hozzámentem Dominique-hez, tudtam, hogy egy sármőrrel, egy hódítóval van dolgom" - mondta Anne Sinclair, aki 2012 januárban visszatért régi hivatásához: a Huffington Post című amerikai vélemény- és hírportál francia nyelvű kiadását vezeti. Azt viszont nem tagadta, hogy hallott a volt férjéről terjesztett pletykákról.

"De a pletykákat rombolásra gyártják, azért, hogy öljenek velük, hogy tönkretegyenek vele valakit, ezért nem vettem róluk tudomást" - tette hozzá Sinclair, aki 1991-től 2013-ig volt Strauss-Kahn felesége.

A 65 éves francia médiasztár férje New York-i szexbotránya óta több lapinterjút is adott, de Strauss-Kahn nőügyeiről soha nem volt hajlandó beszélni. Ezt az Anne Sinclair, a szabadság ára című életrajzi dokumentumfilmben tette meg először.

"Voltak kétségeim. Igen, a szokásos házastársi kétségek" - ismerte el. Hozzátette: "Gyakran odamentem hozzá, és megkérdeztem, hogy ezek a dolgok igazak-e vagy sem. És tudta cáfolni őket. És meg tudott nyugtatni".

Sinclair szinte napra pontosan három évvel azután szólalt meg, hogy az IMF volt főigazgatóját nemi erőszak kísérletének vádjával 2011 májusában New Yorkban letartóztatták, miután egy manhattani szálloda guineai alkalmazottja, Nafissatou Diallo feljelentette. A nagy port felkavaró ügyben a hatóságok felmentették ugyan a francia politikus-közgazdászt, de az ügy miatt Strauss-Kahn távozott az IMF éléről, és francia államfői ambícióinak is búcsút kellett mondania.

Strauss-Kahn még börtönben volt, amikor Sinclair, aki televíziós múltja miatt a férjénél is ismertebb személyiség volt Franciaországban, egy rövid közleményt adott ki, amelyben leszögezte, hogy "egy másodpercig sem hittem el a férjem ellen felhozott vádakat", és az üggyel kapcsolatban mindenkit "tisztességre és visszafogottságra" szólított fel. Férje minden tárgyalásán jelen volt, és a házaspár mindig kéz a kézben érkezett a New York-i bíróságra.

"Nem hittem az egészben, most sem hiszek benne és tudom, hogy nem volt erőszak" - mondta Sinclair a dokumentumfilmben.

Miután a manhattani hatóságok arra hivatkozva ejtették a Strauss-Kahn elleni vádakat, hogy a feljelentő szobalány szavahihetőségéről kételyek merültek fel, a pár 2011. szeptember 4-én hazatért Párizsba, de nem sokkal később különköltöztek, majd tavaly hivatalosan is elváltak. A New York-i ügy a politikus és a szobalány közti pénzügyi megállapodással 2012 végén zárult le teljesen.

"Néha felteszem magamnak a kérdést: Vajon tényleg megtörtént-e ez az egész? Tényleg végigcsináltam vagy csak egy pillanatnyi rémálom volt ... Minden olyan erőszakos volt, beleértve a sajtóreakciókat is" - hangsúlyozta Sinclair.

A gazdag műgyűjtő családban New Yorkban született Anne Sinclair - akinek nagyapja Picasso legfőbb mecénása volt - sikeres televíziós pályafutását második férje, Strauss-Kahn politikai karrierje miatt függesztette fel, akivel 1991-ben házasodott össze. Az IMF volt vezetőjének ez a harmadik, Anne Sinclairnek pedig a második házassága volt, első férje a magyar származású ismert rádiós újságíró, Ivan Levai volt, akitől két gyermeke született.