Elővette újabb aduját Orbán szövetségese

Jaroslaw Kaczynski, a lengyel kormánypárt elnöke, Lengyelország tényleges vezetője gyorsan napirendre tért az októberi választások felett, és immáron a következő politikai csatába küldi embereit.
Barabás Júlia, 2019. október 26. szombat, 07:40
Fotó: Getty Images

A következő négy évben nagy munkát akar elvégeztetni a lengyel kormánnyal Jaroslaw Kaczynski, a lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) elnöke, aki tovább akarja építeni azt, amit ő a jóléti állam lengyelországi modelljének nevez - írta az onet.pl. Egyes megfigyelők szerint mindez nacionalista kontrollt jelent a politikai rendszer felett plusz a két kézzel szórt szociális támogatásokat. Ezzel azonban le is zárta az októberi választások értékelését, amelyen a PiS abszolút többséget szerzett a Szejmben.

Nem ő az egyedüli, aki gyorsan napirendre tért a szavazás felett, és immáron a következő évi elnökválasztás felé fordítja tekintetét, hanem valójában az egész lengyel sajtó. Kaczynski megelőzve minden további találgatást kijelentette, hogy szerinte Andrzej Duda jelenlegi államfőt tartja a legjobb elnökjelöltnek, ami azt jelenti, hogy a PiS őt fogja indítani.

Az ellenzéket nehéz helyzetbe hozta, hogy Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke úgy döntött, mégsem tér vissza a lengyel belpolitikába, hanem inkább várhatóan az Európai Néppárt elnökeként folytatja politikai pályafutását. Erre a tisztségre hamarosan megválaszthatják. Így egyelőre nincs hír arról, hogy az ellenzéki pártok összeállnak-e egy jelölt mögé, és ha igen, kit választanának.

HOZZÁSZÓLÁSOK