A svájci születésű Stefan Ottrubay a 2014-ben elhunyt Galántai Esterházy Melinda hercegné, Esterházy Pál özvegyének az unokaöccse, aki átvette a nemesi család hagyatékának gondozását 2000-ben. Az ő édesanyja az a 88 éves asszony, Magdolna Theresia Ottrubay, akit kedden délután elraboltak, mikor az ápolójával sétált az Esterhazy utcában.

A portál lapszemléje szerint két fekete színű limuzin állt meg mellettük, az ápolót ellökték, majd az egyik autóból egy férfi és egy nő, a másikból pedig egy nő szállt ki, akik az idős hölgyet betuszkolták a kocsiba és elhajtottak. Az elkövetők kilétéről egyelőre nincsenek információk, de a rendőrség már külföldön is keresi az emberrablókat. Állítólag a rendőrség a környéken főleg magyar rendszámú autókat ellenőrzött, de nem akadtak az elkövetők nyomára.

Nem tudni, hogy mi volt az emberrablók motivációja, de az ORF szerint a családon belül is viták voltak, mert nem örültek annak, hogy Magdolna Ottrubay Kismartonba (Eisenstadt) költözött.

Az Esterházy-csoport 2017-ben 53 millió eurós forgalmat bonyolított, ami 6,4 százalékos emelkedés az előző évhez képest. A legtöbb bevétel (32,7 millió euró) erdő- és mezőgazdálkodásból folyik be, azt követi az ingatlanüzlet (7,8 millió euró). A cégcsoport 327 embert foglalkoztat, ebből 273-at teljes állásban - emlékeztet a 24.hu.

Eközben az Esterházy-kincsek miatt a magánalapítvány pert indított Magyarország ellen a 20. század elején a fraknói várból Budapestre átszállított 260 műtárgyért. De a per sem hétköznapi: ugyanis, ha meg is állapítják, hogy jogtalanul vették el a családi vagyont, akkor sem viszik el Magyarországról. Akkor közleményükben azt írták, "véleményük, hogy a kincsek ne a kevésbé frekventált és látogatott Fertődön, hanem a nemzetközi kulturális vérkeringésbe szervesen bekapcsolódott Budapesten, egy közgyűjtemény keretein belül, méltó körülmények között kerüljenek bemutatásra, legyenek elérhetőek a kutatóknak, és láthatóak az érdeklődő nagyközönségnek."