Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Európai Parlament (EP) többsége példa nélküli bírálatban részesítette Orbán Viktor miniszterelnököt azért, mert regnálása alatt rendszerszinten megsértik a demokrácia alapszabályait Magyarországon - számol be a Bloomberg az EP szavazásáról, amelyen kétharmados többséggel támogatták az uniós alapszerződés 7. cikkelye szerinti eljárás megindítását az ország ellen az európai alapértékek megsértése miatt. A forint 0,4 százalékkal gyengült az euróval szemben, a budapesti tőzsde vezető indexe a BUX 0,5 százalékkal csökkent.

Bár nem valószínű, hogy végül kemény szankciókat sóznak Magyarország nyakába - a legsúlyosabb ezek közül az ország EU-s szavazati jogának megvonása lenne -, a Bloomberg cikkírói szerint a voksolás rávilágított az EU-párti és a populista politikai erők küzdelmére a jövő májusi európai parlamenti választás előtt. Orbán Viktor, aki harmadik kormányzati ciklusát tölti egyhuzamban, azzal kérkedett, hogy illiberális államot épít - folytatódik a hírügynökség tudósítása -, fityiszt mutatott az EU-nak és részt vállalt az EU mélyebb integrációjának akadályozásában.

Válasz a sok fityiszre?

Az EP ajánlása most átkerül az EU állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanácshoz, amelynek tagjai egyfajta politikai forró krumpliként dobálhatják a levegőbe a másik hasonló üggyel, a demokratikus értékek lengyelországi megsértésével, a brexit kezelésével és a Donald Trump amerikai elnök viselkedésével együtt, amely kikezdi a második világháború utáni világrendet.

A 447-197-es szavazati arány rávilágít arra, mennyire felbosszantották Európát Orbán Viktor évek óta húzó támadásai az állampolgári jogokkal, a jogszolgáltatás függetlenségével, az oktatás szabadságával és a média sokszínűségével szemben - vélik a Bloomberg cikkírói.

A fotó forrása: Shutterstock