A BJP abszolút többséget szerzett az indiai parlamenti választásokon - jelentette be péntek este a választási bizottság. Az adatok szerint az ellenzéki néppárt legalább 276 mandátumhoz jutott az 543 tagú törvényhozásban.

Modi kamaszként még teát árult, később politikai aktivista lett, majd a politológiából diplomázott Naréndra Modi - írja a nol.hu. A következő öt évre most megválasztott miniszterelnök már azzal történelmet írt a modern Indiában, hogy nem politikai dinasztia sarjaként érte el ezt az eredményt, hanem a "semmiből jött" és lett 2002-ben Gudzsarát állam vezetője, most pedig az egész országé.

Modi, aki eddig Gudzsarát állam miniszterelnöke volt, az eredmény közzététele után azt ígérte, "jó idők" jönnek Indiára, és kijelentette, hogy a 21. század India évszázada lesz.

Újdelhiben szombaton több ezer fős tömeg várta, hogy a politikus megérkezzen a fővárosba, ahol beszédet mond a BJP székházában. Modi rajongói átszakították a rendőrségi kordont és megrohamozták a gépkocsikonvojt.

Az eddig kormányzó Indiai Nemzeti Kongresszus párt elismerte vereségét, szóvivője megállapította pénteken, hogy a nemzet "ellenük" szavazott. Sakil Ahmed az AP amerikai hírügynökségnek úgy fogalmazott, hogy az eredmény "bizonyosan nem" az ő pártjának kedvez.

A Nehru-Gandhi-család vezette politikai platform, amely India 1947-es függetlensége óta leggyakrabban dönthetett az ország sorsáról, eddig soha nem tapasztalt vereséget szenvedett el. A választási bizottság adatai szerint a Nemzeti Kongresszus párt csak mintegy 44 választókörzetben győzedelmeskedett, amely azt jelenti, hogy az eddig birtokolt parlamenti mandátumának csupán a negyedét sikerült megszereznie.

A választások rekordszámú résztvevővel zajlottak le öt hét alatt, április elejétől május 12-ig: mintegy 551 millióan járultak az urnákhoz, így a részvételi arány elérte a szintén rekordot jelentő 66,38 százalékot.

Mi állt az elsöprő győzelem mögött?

Az elsöprő győzelem egyik oka az egykor India függetlenségét kivívó Kongresszus párt és az azt vezető Nehru-Gandhi dinasztia teljes összeomlása volt - mondta a nol.hu-nak Tadzs Pratap Szing. A Benáreszi Hindu Egyetem politológiaprofesszora elmondása szerint tíz éve kormányzott már a Kongresszus vezette koalíció, és a második ciklusban minden elromlott, ami elromolhatott. Korrupciós ügyek sora derült ki, a gazdasági növekedés lelassult öt százalék köré, az infláció elszabadult és még a szegényeket segítő szociális programok is félresiklottak. Hiányzott egy karizmatikus vezető is. A kampányt a 43 éves Rahul Gandhi (Indira Gandhi unokája, a jelenlegi pártelnök, Sonia Gandhi fia) vezette, "de ő egyszerűen reménytelen volt" mondta kérdésünkre Budapesten a jelenleg a Közép-Európai Egyetemen kutató tudós.

Szing szerint Modi tehetséges politikus, van világos elképzelése a jövőről és ezt világosan el is tudja mondani. A baj az lehet vele, hogy erős kezű, autokratikus vezető. Vannak antidemokratikus vonásai, nem tűri az ellentmondást, a kibeszélést" mondta Szing. Szerint Modi továbbra is megosztó személyiség lesz, politikai és vezetési stílusa pedig leginkább Indira Gandhiéra hasonlít - olvasható a nol.hu-n.

Modi a professzor szerint nem fogja élezni a viszonyt a régi ellenséggel, Pakisztánnal. A gazdasági fejlődés lesz a legfontosabb, így még akár javíthat is a viszonyon. Kínához is közeledni akar.

Mit ígér a következő miniszterelnök?

India következő miniszterelnöke azt ígéri, úgy akarja irányítani a világ legnagyobb demokráciáját, hogy minden egyes lakos jól járjon. A piacbarát intézkedéseket ígérő hindu nacionalista Narendra Modi az egész népért akar dolgozni, és elsődleges célja a gazdaság felvirágoztatása, valamint munkahelyek tízmillióinak létrehozása. Mindehhez a régóta halogatott gazdasági reformok keresztülvitelére van szükség. A tervezett reformokat vette számba a Reuters brit hírügynökség.

Adóreform

Talán az egyik legnagyravágyóbb tervnek az adóreform végrehajtása tűnik, amellyel az összes szövetségi államban egységes adórendszert vezetnének be, megszüntetve ezáltal a jelenlegi zűrzavart. Egyedül ezzel az intézkedéssel 2 százalékpontos gazdasági növekedést lehetne elérni. A tervezet feltehetően az eddig kormányzó Indiai Nemzeti Kongresszus (INK) és az egyes tagállamok ellenállásába fog ütközni, utóbbiak a várható bevételkieséstől tartanak. Egy ilyen átfogó adóreform végrehajtásához alkotmánymódosításra lenne szükség.

Monetáris politika

Az indiai jegybanknak (RBI) nagyobb figyelmet kell fordítania az árstabilitásra. A tervek szerint a jövőben egy bizottság is felelős lesz a monetáris politikáért, nemcsak a központi bank kormányzója. Modi valószínűleg elveszi az RBI-től az adósságkezelési jogkört, amely sokszor nem egyeztethető össze a monetáris politikával.

Privatizálás

A növekvő államháztartási hiány megfékezése és a gazdasági növekedés elősegítése céljából a leendő kormány az állami irányítás alatt álló vállalatok bizonyos tulajdonhányadának eladására készül.

Szubvenciók

Ha a kormány az államháztartási hiányt féken akarja tartani és el akarja kerülni hitelképessége leminősítését, akkor muszáj lesz leépítenie a különböző ártámogatásokat, amelyek jelenleg a bruttó hazai termék (GDP) több mint két százalékát emésztik fel.

Évente 10 millió munkahely

Az április 7. és május 12. között megtartott parlamenti választásokon elsöprő győzelmet arató, Modi vezette Bháratíja Dzsanata Párt (Indiai Néppárt, BJP) tervei között szerepel a munkaerőpiaci reform végrehajtása is. A tömörülés évente 10 millió munkahelyet akar létrehozni a fiatalok számára. A reform végrehajtásának egyik módja a szövetségi államok közötti verseny növelése lenne.

Védelem

India a világ legnagyobb fegyverimportőre. Az ország sok pénzt megtakaríthatna azzal, ha külföldi befektetők segítségével több hadászati eszközt állítana elő saját maga. Jelenleg legfeljebb 26 százalékos lehet az indiai cégekben a külföldi részesedés aránya, amelyet a BJP meg akar növelni.

Nyitottabb biztosítási piac

A BJP a külföldi befektetőknek nagyobb hozzáférést akar engedélyezni a jövedelmező biztosítási piachoz. A szektorban korábban megpróbálták az érvényben lévő 26 százalékos - maximális - külföldi részesedést 49 százalékra emelni, de a kezdeményezés végül a munkavállalók tiltakozása miatt megbukott.

Energia

A kormány ezen a téren az úgynevezett Gudzsarát-modellhez nyúlhat. A Modi által 2001 óta irányított nyugat-indiai államban különböző energiaárakat vezettek be a magánfogyasztók, a gazdák és a vállalatok számára. Az ország egyik legfejlettebb térségben ezenkívül éjjel-nappal megbízható az áramellátás.