Elszabadul a vírus, riasztó a helyzet Európában

Az ír egészségügyi hatóságok arra figyelmeztettek, hogy a koronavírus terjedése "kikerült az ellenőrzés alól" az országban, akárcsak más európai országokban. További szigorítások várhatók az európaiak mindennapi életében.
Komócsin Sándor, 2021. január 4. hétfő, 10:55
Fotó: Getty Images

A korábbinál fertőzőbb koronavírus-mutációk miatt óriási tempóban nőnek a fertőzések az EU tagországaiban, miközben egyre-másra értekeznek a figyelmeztetések, hogy lassú a vakcinák terjesztése - ad összefoglalót egy mondatban a járvány alakulásáról Európában a Financial Times. Németországban arra készülnek, hogy meghosszabbítják az egész országra kiterjedő korlátozásokat. A túl korai könnyítések jelentősen visszavetnének bennünket - mondta Markus Söder bajor miniszterelnök azt követően, hogy az ország 16 tartományának vezetői videokonferencián egyeztettek a teendőkről.

A számok még mindig nagyon magasak, hiába idegesítő ki kell tartani a szigor mellett - foglalta össze a politikus a tanácskozás eredményét. Németországban karácsony előtt rekordmagasra, napi 30 ezerre ugrott a fertőzések száma, s bár ez az újév első napjaira valamivel több mint 10 ezerre csökkent, figyelembe kell venni, hogy visszaesett a tesztelések száma is. A hétnapos mozgóátlag 100 ezer lakosra 140-en állt, ami közel háromszorosa annak, amire a szakértők azt mondanák, hogy már lehet enyhíteni a korlátozásokon. Angela Merkel január 10-én találkozik a tartományi miniszterelnökökkel, hogy döntsenek a jelenlegi regula meghosszabbításáról.

Britek, franciák

Az Egyesült Királyságban még durvább a helyzet. A 100 ezer lakosra eső fertőzések hétnapos mozgóátlaga 400. Ezért a londoni kormány a várakozások szerint további szigorításokat jelent be és elhalasztják az iskolák újranyitását. Boris Johnson kormányfő elszánt hangon nyilatkozott a BBC-nek arról, hogy készek megtenni minden szükséges intézkedést. Az Egyesült Királysághoz tartozó Gibraltárban kéthetes zárlatot rendeltek el, miután az illetékes miniszter kijelentette, hogy a vírus gyorsabban terjed, mint amit kontroll alatt tudnak tartani.

Franciaországban sok helyen előrehozták az éjszakai kijárási tilalom kezdő időpontját este 8 óráról 6 órára. Azokon a helyeken, ahol a járvány gyorsabban terjed, mint máshol, a helyi hatóságok kérték a szigorítást. A kormány elhalasztotta a múzeumok és a mozik január 7-ére ígért megnyitását, miközben a vendéglők zárva maradnak, az iskolák azonban január első hetén megnyitnak. Az egészségügyi hatóságok azon aggódnak, hogy az emberek karácsonyi összejövetelinek hatása a fertőzések megugrásában január elején jelenik majd meg.

Riasztó helyzet?

Írországban vezető egészségügyi tisztviselők azt mondták, hogy a vírus terjedése az új, gyorsabban fertőző mutáció miatt kikerült az ellenőrzés alól. Leo Varadkar miniszterelnök-helyettes szerint nem lehet kizárni a további szigorításokat annak ellenére, hogy szilveszter előtt nyolc napon belül kétszer erősítették meg a korlátozásokat. Varadkar arról beszélt, hogy a helyzet nagyon riasztó, a kórházba kerülők száma gyorsan nő. Ha ez így folytatódik, akkor a január második felében komoly nehézségek alakulhatnak ki.

A miniszterelnök-helyettes elmondása szerint az esetek számának robbanásszerű növekedése karácsony után minden modellszámítást felülmúlt. Az ötmilliós Írország egészségügyi hatóságai közel 5000 esetet jelentettek január 3-án, ami a korábbi fertőzések későbbi megjelentése miatt 9000-re mehet fel. Írországban a 100 ezer lakosra jutó kéthetes fertőzési mozgóátlag 380 fölé ugrott január 1-ére a két héttel korábbi 102-ről.

Eközben éles bírálatok érik az EU-t a vakcinák logisztikájának lassúsága miatt. Miközben az USA-ban négymillió, az Egyesült Királyságban egymillió dózist mozgósítottak, Németországban kevesebb mint 240 ezret, Franciaországban csak 350 ezret. Söder arról beszélt, hogy az EU rosszul kötötte le a szállításokat, mert például olyan cégektől rendelt, így a francia Sanofitól, amelyek készítményének csak később várható az engedélyezése.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Susala, 2021.01.04 15:55

@tretyakov: Jelen kontextusban azt jelenti az ellenőrzés alatt levés, hogy nagyjából ill nagyságrendileg olyanok lettek a napi adatok, amit prognosztizáltak... ha kiugrik erről a sínről a történet, akkor már nincs ellenőrzés alatt, azaz volna, akarnák azt, de hiába próbálkoznak... ergo ahogy mondták is: elszabadult...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tretyakov, 2021.01.04 11:19

Mi az hogy kikerült az ellenörzés alól, nem is volt ellenörzés alatt és ahogy ti kezelitek a járványt, nem is fog soha és valójában nincs is rá szükség. Ezenkivül Söder egy nagyfejü barom!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html