BUX
40021

Elszállt az infláció, készültségben Kína

A közeljövőben is magas marad az infláció, és bár az árak fokozatosan csökkenek majd, Pekingnek ébernek kell maradnia - mondta Ma Delun, a kínai jegybank alelnöke.

NAPI, 2011. szeptember 4. vasárnap, 09:30

A kormánynak ébernek kell lennie az importált inflációs nyomás és a belföldi élelmiszerdrágulás miatt növekvő fogyasztói árak kapcsán - idézte a Reuters a kínai jegybank elnökhelyettesét. Ma Delun azt mondta: folyamatosan magas készültségben kell lennünk az áremelkedések miatt. Hozzátette: a világgazdasági bizonytalanságok kihívások elé állítják Kína növekedését is.

A Reuters emlékeztet rá, hogy júliusban 6,5 százalékra gyorsult az éves infláció a júniusi 6,4 százalékról. Ez felülmúlta mind a 6,3 százalékos elemzői várakozásokat, mind a kormány 4 százalékos idei tervét.

A kínai miniszterelnök a múlt héten már jelezte, hogy az infláció féken tartása lesz a következő hónapok elsődleges prioritása akkor is, ha a világgazdaság meg is inog. A kormányfő szerint bár az importált infláció hatása továbbra is erős marad, a globális gazdaság még mindig törékeny, mert az amerikai és európai államadósság-gondok fékezik a növekedést.