Elszálltak az árak Romániában

A vártnál jelentősen magasabb szinten, 8,34 százalékon tetőzött áprilisban az infláció Romániában, az év első négy hónapjában 22 százalékkal drágultak a gyümölcsök és 30 százalékkal nőtt a burgonya ára.
Túrós-Bense Levente, 2011. május 10. kedd, 14:34
Fotó:

Az áprilisi 8,01 százalékról 8,34 százalékra gyorsult az infláció Romániában, a növekedést elsősorban az elektromos áram, a gyümölcsök, a cukor és a dohánytermékek jelentős drágulása táplálta derül ki a statisztikai hivatal (INS) ma közzétett adataiból. Az elemzői konszenzus 0,5 százalékos havi és 8,2 százalékos éves inflációt jósolt. A statisztika szerint az előző hónapban átlagosan 0,9 százalékkal drágultak az élelmiszerek, 0,87 százalékkal az egyéb termékek. Ezzel szemben a szolgáltatások átlagosan 0,42 százalékkal kerültek kevesebbe, mint egy hónappal korábban, elsősorban a lej az euróval szembeni erősödésének köszönhetően.

Drasztikusan drágultak a friss gyümölcsök áprilisban, az előző hónaphoz képest áruk közel 8 százalékkal, az előző év végéhez viszonyítva közel 22 százalékkal nőtt. Tovább emelkedett a burgonya ára is, az árnövekedés márciushoz képest 4,5 százalék, 2010 decemberéhez képest viszont már 30 százalék. A cukor négy hónap alatt 18 százalékkal drágult, a friss zöldség és a zöldségkonzervek ára idén már 21 százalékkal emelkedett.

Az elektromos áram 5 és a dohánytermékek 1,2 százalékos árnövekedésével szemben enyhén, 1,6 százalékkal csökkentek a távközlési díjak a repülőjegyek árai. A tavaly év végéhez képest árpilis végén a nem élelmiszerek átlagosan 2,5 százalékkal kerültek többe ezzel szemben a szolgáltatások átlagára 0,8 százalékkal csökkent. A román jegybank (BNR) múl csütörtökön 3,6 százalékról 5,1 százalékra módosította idénre, 3,2-ről 3,6 százalékra a 2012-re vonatkozó inflációs előrejelzését. A prognózis szerint 2011 második negyedében 8,7 százalékra gyorsulhat az árdrágulás.

HOZZÁSZÓLÁSOK