Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Ismét bebizonyosodott, hogy az olimpiák rendezésével kapcsolatban semmi sem garantálja, hogy ne lépjék túl a tervezett költségeket - derül ki CNBC tudósításából. A 2020-as tokiói nyári olimpiai és paralimpiai játékok költsége várhatóan hétszeresen fogja túllépni a jelentkezéskor becsült kiadásokat. A hírt a The Mainichi című japán lap hozta nyilvánosságra idézve a japán számvevőszék friss auditjának eredményét.

Az ottani számvevők becslése szerint a szigetországnak 801,1 milliárd jenbe kerül majd a világraszóló sportesemény vendégül látása. Ez 7,03 milliárd dollár, 1976 milliárd forint, amiből majdnem négy és fél budapesti 4-es metrót lehetne építeni. A legutóbbi, riói olimpia költsége a Wikipedia szerint 13,1 milliárd dollár volt, amiből 11,6 milliárdot álltak az adófizetők, a 2012-es londoni játékokra kiadott 10,4 milliárd dollárból 4,4 milliárd hárult a költségvetésre, a 2008-as pekingi olimpiára 44 milliárd dollárt költöttek.

Szemben az előző rendezővel, Brazíliával, amelynek városaiban tüntetések robbantak ki a magas költségek miatt, mert sokan úgy látták, hogy a csiri-viri olimpia éles ellentétben áll a bádogvárosokban tengődők szegénységével, Japán rendelkezik a világ harmadik legnagyobb gazdaságával, ami ad némi mozgásteret a rendezőknek. Ez azonban nem mentség arra, hogy korábban mindössze 112,7 milliárd jenre (egymilliárd dollár) becsülték a kiadásokat.

A fotó forrás: StockSnap