A rezsicsökkentés legnagyobb vesztesei az elfogadott közvélekedés szerint az energiaszolgáltatók, amelyek kénytelenek lenyelni a növekvő beszerzési és csökkenő értékesítési árak közti különbséget. Arról kevesebb szó esik, hogy az alacsonyabb fogyasztói árak egyben mérséklik a költségvetés adóbevételeit. A legfontosabb kiesés a kevesebb áfa befizetéséből adódik - derül ki a Policy Agenda elemző cég közleményéből.

Hivatalos adatok szerint a családok 2012-ben 470 milliárd forintot fizettek ki villamos energiára. Ebből 100 milliárd forint volt az áfa. A gáz esetében 485 milliárd forint volt a cech, amiből 103 milliárd folyt be a költségvetésbe. Így összesen a januári tízszázalékos rezsicsökkentés nagyjából 40 milliárd forintot húzhatott ki az állam zsebéből. Emellett csökken az energiaszolgáltatók társasági adója, illetve úgynevezett jövedelemadójuk. Ez utóbbi esetén a kormány 19 milliárd forinttal vár kevesebbet jövőre, mint 2013-ban.

A Policy Agenda a három tételt egybevetve úgy számol, hogy a rezsicsökkentés összesen 60 milliárd forinttal mérsékli a költségvetési bevételeket 2012-höz képest. A jövő évi költségvetés ugyan majdnem tucatszor említi a rezsi mérséklését, ám valójában nem számol annak hatásával. Az áfa estén 3000 milliárdos bevételt terveznek, ami 1,6 százalékkal magasabb az idei előirányzatnál, ám a 2013-as teljesítést már 11 százalékkal haladja meg. Ennek tükrében kétséges, hogy a büdzsé elvisel-e további bevételkieséseket.

A lakosságnál maradó források elköltése bővítheti ugyan a fogyasztást, ugyanakkor a családok növelhetik a megtakarításaikat vagy törlesztésre költhetik a pluszpénzt, amiből nem lesz többletbevétele az államnak. Összességében a rezsicsökkentéssel nem kellően számoló jövő évi költségvetés korrekcióra szorul majd, ezért a Policy Agenda elemzői szerint újabb megszorítási csomag várható.