Lehetséges, hogy Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke véletlenül elismerte az Európai Parlamentben, hogy szerinte Nagy-Britannia jobban járna, ha az Európai Unión kívül lenne. Ezzel vezeti fel Juncker európai parlamenti felszólalásának ismertetését az express.co.uk hírportál. A sajtó más orgánumai szintén azt boncolgatják: vajon elhangozhatott-e ilyen tartalmú mondat az EU egyik legfontosabb vezetőjének szájából?

Juncker az Európai Parlamentben szólalt fel nem sokkal azelőtt, hogy találkozott volna David Cameron brit miniszterelnökkel. Mondanivalójának kritikus részében a szigetország lehetséges függetlenségének kérdésével foglalkozott - a britek két éven belül szavazhatnak erről. Százötven százalékban azt támogatom, hogy Nagy-Britannia az Európai Unió életének konstruktív résztvevője legyen - vágott bele fejtegetésébe. Szükségünk van Nagy-Britanniára - folytatta.

Don't think vagy do think?

Ezt követően azonban mintha a következőkkel folytatta volna: Személy szerint nem hiszem, hogy Nagy-Britanniában szüksége van az Európai Unóra, ám ezzel kapcsolatban másoknak más meggyőződésük lehet. Az elnök munkatársai szerint félrehallotta a nagyérdemű, amit az elnök mondott, ami azzal magyarázható, hogy nem anyanyelve az angol, ezért a kiejtése nem tökéletes.

Az I don't think helyett tehát az hangzott el, hogy I do think, azaz Juncker alá akarta húzni azt a meggyőződését, hogy Nagy-Britanniának szüksége van az EU-ra, és az ezt követő mondatban arra utalt, hogy euroszkeptikus politikustársai úgy gondolják, hogy a briteknek az EU-n kívül tágasabb.

Brit-német alku készülhet

Az Európai Bizottság elnöke ezt követően arról beszélt, hogy folynak a tárgyalások arról, milyen reformokat szeretne a közösség működésében a londoni kormány. Ezekért cserébe a brit vezetés támogatná a szigetország európai uniós tagságának fenntartását, azaz a függetlenség elutasítására biztatná támogatóit.

Az egyeztetések előrehaladásáról Juncker sem árult el többet, mint amit a sajtó eddigi is tudott: egyelőre nem világos, mit akar konkrétan a brit vezetés. A CNBC tudósítója úgy tudja, hogy egyfajta brit-német alku készül, amelynek lényege a kétsebességes Európa kialakítása lenne. Ebben az eurózónán kívüli tagállamok nagyobb mozgásteret kapnának a jelenleginél, a közös európai valutát használó államok viszont szorosabbra fűznék az együttműködésüket.