Az Egyesült Államok kormányának évente kétszer készülő külgazdasági jelentése szerint Németország hibás gazdaságpolitikát folytat azzal, hogy elsőbbséget ad az exportnak, miközben a belső kereslet növekedése igencsak vérszegény - emelte ki a BBC a dokumentumból. A washingtoni pénzügyminisztériumban készült elemzés szerint a kínai nemzeti deviza még mindig jelentősen alulértékelt. Az USA ritkán szól be német szövetségesének, Kínát kevésbé kíméli.

A halvány német belső keresletbővülés és az exportfüggőség veszélyezteti a gazdasági viszonyok újjászervezését egy olyan időszakban, amikor a többi eurótagország arra kényszerül, hogy visszafogja belső fogyasztását és importját - írja a jelentés. Így a németek ragaszkodása korábbi gazdasági modelljükhöz összességében deflációs nyomást szül az övezetben, és ezen keresztül a világgazdaságban.

Az eurózóna válságának idején tovább nőtt a térség legnagyobb gazdasága, Németország jelentősége - emlékeztet a BBC. A német növekedés tartotta a frontot, amikor például az eurózóna harmadik és negyedik legnagyobb gazdasága, az olasz és a spanyol hanyatlott. A németek hajszál híján elkerülték a recessziót az év első felében. 2013 második negyedévében a fogyasztói és a vállalati kereslet is hajtotta a gazdaságot, de az export továbbra is a németek fő erőssége.

Jobb így, mint sehogy

Elemzők szerint a washingtoni kormány megállapításaiban van valami, ugyanakkor túlzásnak tartják a kritikát. A német gazdaság hasznát láthatná ugyan a belső kereslet erősödésének, ám nem feledhető, hogy az eurózóna egyetlen motorja jelenleg Németország. Az övezetnek jobb egy erősen koncentrált, hatékony, képzett exportorientált német gazdaság, mintha nem lenne semmilyen növekedési erőforrása - mondja Tony Nash, az IHS tanácsadó cég elnökhelyettese.

Pekinget a jüan miatt ostorozza a washingtoni kormány, amely azonban tartózkodik attól, hogy árfolyam-manipulátornak nevezze a kínai kormányt. A jüan 12 százalékkal erősödött a dollárral szemben 2012 júniusa óta, részben annak köszönhetően, hogy a kínai fél igyekszik erősíteni a kínai deviza nemzetközi szerepét. Az USA kevésnek tartja ezt a felértékelődést.