Eltanácsolja Orbántól az izraeli kormányfőt az FT

A Soros György elleni magyarországi plakátkampány felidézte az antiszemitizmus árnyát - véli a Financial Times publicistája, aki ennek tükrében nem tartja szerencsésnek az izraeli miniszterelnök budapesti hivatalos látogatását.
Komócsin Sándor, 2017. július 13. csütörtök, 12:53
Fotó: MTI Fotó

A magyar kormány ugyan megkezdte a Soros Györgyöt ábrázoló plakátjai eltávolítását, ám a nyugati sajtóban még nem ért véget az ezzel kapcsolatos cikkáradat. Philip Stephens, a Financial Times (FT) publicistája Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök közelgő budapesti hivatalos látogatását (július 18-19-én) állítja szembe a plakátkampánnyal.

Úgy látszik, az erős emberek összetartanak - utal arra, hogy az izraeli vezető és vendéglátója, Orbán Viktor magyar miniszterelnök is ilyennek számít. Az utóbbi kormányának Sorost ostorozó plakátkampánya felkeltette a félelmet a magyarországi zsidó közösségben, Izrael budapesti nagykövete is hangot adott aggályainak, ám ez nem volt elég ahhoz, hogy Netanjahu lemondja látogatását.

Mini Putyin

Izrael vezetője az erős emberek klubjába tartozónak tartja magát, akik kevésre értékelik a "liberális" jelzőt a liberális demokráciában. Akár Orbán, Netanjahu is elkötelezett csodálója Donald Trump amerikai elnöknek. Úgy tűnik, a magyar kormányfő Vlagyimir Putyin orosz államfő zsebméretű változataként tekint magára - fejtegeti az FT szemleírója.

A Magyarországot kormányzó Fidesz eltávolította a demokrácia alkotmányos ellensúlyait, megszerezte az ellenőrzést az állami média és a jogszolgáltatás felett. Orbán az illiberalizmust az EU pluralista értékei fölé helyezi annak ellenére, hogy kormánya jókora csekkeket kap Brüsszelből.

Nem érdeklik a részletek

Stephens felrója a magyar miniszterelnöknek, hogy a minap Horthy Miklóst kivételes államférfinak nevezte (korszakának első felében végzett tevékenysége alapján). Megjegyzi, hogy a kormánypropaganda olyasmivel vádolja Sorost, nevezetesen a bevándorlás támogatásával, ami nem igaz.

A magyar származású üzletember csak azt javasolja, hogy nyissanak legális utat a háborús konfliktusoktól leginkább szenvedő embereknek, illetve hogy az EU közösen vállalja a bevándorlás terheit. Orbánt nem érdeklik az ilyen részletek, igaz, elég óvatos ahhoz, hogy nyilvánosan visszautasítsa az antiszemitizmust.

Szólnia kéne a vészcsengőnek

Igaz ugyan, hogy az izraeli vezetésnek vitája van Sorossal, aki elutasítja Netanjahu kemény álláspontját a palesztin kérdé kezelésével kapcsolatban, ám megfontolásra kellene késztetnie, hogy erősödik az antiszemitizmus Kelet-Közép-Európában. Meg kellene hallania a hangosabb szóló vészcsengőt.

És az izraeli miniszterelnök viselkedése nem adhat felmentést az európai kormányoknak az alól a kötelességük alól, hogy visszaszorítsák a populizmust, amely utat nyitott Európa démonainak megjelenése előtt - véli az FT publicistája. Az Európai Bizottság és Parlament megfogalmazza kifogásait, ám ezek lényegében nem többek frusztrált vállrándításnál. Angela Merkel német kancellár nyíltan bírálja Trumpot, de hallgat Orbánról.

Stephens szerint Európa vezetőinek fel kellene idézniük, az európai alapszerződés második paragrafusát. Ez kimondja, hogy az EU az emberi méltóság, a szabadság, a demokrácia, az egyenlőség, a jog uralma elvére és az emberei jogok, ezen belül a kisebbségi jogok védelmére épül. Miután eszükbe idézték ezt a tételt, ennek megfelelően kellene cselekedniük.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Bahnsteig_Eins, 2017.07.14 21:56

@gyurta: "Nem iszom alkoholt."

Nos, annál rosszabb neked, ha - láthatóan -
józanul vagy totál hülye, mert azt nem lehet kialudni... Ha ha ha

De beszéljünk inkább "dicső" múltadról, amire bizonyára sokat gondolsz vissza... Hogy is volt az, amikor áttelepültél Kárpátaljáról és itthon tsz-elnök lettél? Mit termeltetek? Tényleg érdekelne, sokakkal ellentétben egyáltalán nem nézem le a mezőgazdasági termelést, az abban dolgozókat, sőt - ahogy itt többször kifejtettem - stratégiai jelentőségűnek tartom ezt az ágazatot. Persze lehet(ett) ezt jól is csinálni, mint a Bábolnai vagy a Sasad Mgtsz, meg, hát, voltak kudarcok is, mint a te tsz-ed, gondolom...

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

gyurta, 2017.07.14 21:08

@Bahnsteig_Eins:
Nem iszom alkoholt.
Azért bíznám a romákra mert ők értik a módját. Támogatásként adnám a bontás nem kerülne pénzbe a köznek. Ha meg úgy döntenek, hogy üzemeltetik ha volt úttörővasút miért ne lehetne romavasút, mindenféle a gyerekek és a felnőttek szórakoztatására szolgáló eszközzel.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bahnsteig_Eins, 2017.07.14 20:40

@gyurta: sok volt mára a kannásbor meg a ketamin, úgy látszik...

"A kisvasút a romáké lesz"... Attól eltekintve, hogy most is a fődakotáé, az aldakoták meg bármikor felszállhat(ná)nak rá, mit csinálnának vele? Felszednék a sínt hogy elvigyék a hulladékvaskereskedésbe?

Mondom, sok volt az a kannásborra szedett ketamin...

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

terabit, 2017.07.14 20:07

@gyurta: jól látom valamiféle cigány lázadásról beszélsz?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

gyurta, 2017.07.14 19:00

@terabit:
Mind hazaárulók vagytok egytől egyig, lopás, csalás hazugság, az ország lejáratása ország-világ előtt. Nem ússzatok meg, minden lerombolunk amit összehoztatok. A kisvasút a romáké lesz elvesszük a rablott vagyont, sárba tapossuk a fideszes öntudatot. A felcsúti stadion sorsáról még gondolkodom. Egy tehéncsorda elfér majd benne Mészáros lehet gulyás, Orbán lesz a másik. Milliók fogják követelni a fejeteket, csak idő kérdése.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html