Orbán Viktor Magyarország miniszterelnöke és Matteo Salvini olasz belügyminiszter (képünkön) két populista politikus igaz vonzódásának adott hangot az e heti találkozójukat követő sajtótájékoztatón - kezdi írását Ferdinando Giugliano, a Bloomberg olasz publicistája. Azt ígérik, hogy radikálisan átszabják az EU-t, amit azzal kezdenek, hogy útját állják az illegális migrációnak. A vezetésük alatt álló magyar Fidesz, illetve olasz Liga a következő Európai Parlamentben szövetséget fog alkotni azok ellen, akik szerintük bevándorláspártiak, élükön Emmanuel Macron francia államfővel.

Giugliano szerint azonban a mosolyoffenzíva és a barátságos beszéd elfedi, hogy a két politikusnak jóval kevesebb közös érdeke van, mint amit láttatni akarnak. Ha a "Megálljt mondunk a bevándorlásra!" jelszava mögé nézünk, akkor világossá válik, hogy homlok egyenest ellentétesek az érdekeik az Európába érkező bevándorlók kezelésének ügyében. A Bloomberg publicistája szerint Olaszországnak nem felkarolnia kellene Orbánt, hanem dühösnek kellene lennie rá.

Közelmúlt

Az elmúlt években az egymást követő római kormányok azért lobbiztak a többi EU-tagállam vezetésénél, hogy az unió változtassa meg a bevándorlók kezelésével kapcsolatos szabályait, elsősorban azt, amely előírja, hogy az az ország köteles lefolytatni a menekültügyi eljárást az érkezővel szemben, ahol először az EU területére lép.

Az Európai Bizottság javasolt egy rugalmas rendszert, amelyben el lehetett volna osztani a bevándorolni szándékozókat a tagországok között, ha a számuk egy országban átlép egy bizonyos szintet.

Ezt azonban számos tagállam blokkolta, közülük az egyik leghangosabb Magyarország volt. Az uniós állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanács júniusi ülésén Orbánt bebiztosította egy megállapodás, amely szerint bármilyen változtatást egyhangú döntéssel kell elfogadniuk az EU-tagországoknak. Más szóval a magyar kormányfő vétózhat.

Jelen

Salvini élve belügyminiszteri befolyásával azzal próbálkozott, hogy kikényszeríti a változtatást az EU-ban. Ezért bevállalt egy veszélyes szkanderozást: egymás után tiltotta meg a bevándorlókat szállító hajók kikötését az olasz partokon. Legutóbb ahhoz kötötte az engedély megadását, hogy az EU-s kormányok vállalják a partra szállók egy részének átvételét. Csak Írország tett felajánlást, másoknak, köztük a barátja, az Orbán vezette Magyarországnak eszükbe sem jutott.

Az olaszok joggal panaszkodnak a többi EU-s országra, köztük a Macron vezette Franciaországra. Salvini kettős mércével vádolja a francia államfőt, aki kifogásolja az ő kemény fellépését, miközben persze Párizs sem vesz át bevándorlókat az olaszoktól. Ugyanakkor kijelenti, hogy Magyarország joggal védi pengés drótkerítéssel a határait. Más szóval, amit elfogadhatónak tart az Orbán-kormánytól - mármint hogy nem akar illegális bevándorlókkal foglalkozni -, azt nem fogadja el a Macron-adminisztrációtól. Akkor ki alkalmaz itt kettős mércét?

Azonos válasz más háttérrel

Minderre az a válasz, hogy az olasz és a magyar vezető is le akarja állítani az Európába irányuló migrációt, tehát nem azt tartják a fő problémának, hogyan kezeljék a kontinens országai azokat, akik bejutnak ide. A Bloomberg cikkírója azonban úgy látja, hogy a két ország ez ügyben összehasonlíthatatlanul más helyzetben van. Olaszország tengeri határait nem lehet lezárni.

A Földközi-tenger partjai mentén, főként Líbiában jelentkező politikai bizonytalanság, továbbá az Afrikát jellemző hasonló gondok, illetve demográfiai problémák párosulnak az Európában elérhető magasabb életszínvonallal. Ez elkerülhetetlenül arra ösztönöz százezreket, hogy útnak induljanak szerencsét próbálni.

Giugliliano szerint ennek az irtózatos nyomásnak csak úgy állhatnak ellent az olaszok, ha - a gondok megoldatlansága miatt érzett minden frusztrációjuk ellenére - azokkal az országokkal, például Németországgal működnek együtt, amelyekkel azonos az érdekük. Feleslegesen vesztegetik az idejüket Orbán Viktorra, akivel lehet jó közös fotókat csinálni, de semmilyen körülmények között nem fog semmilyen segítséget nyújtani Olaszországnak.

A fotó forrása: Vasily Maximov/AFP