Eltanácsolják az olaszokat Orbán Viktortól

Nem Orbán Viktorral kellene barátkozniuk az olasz vezetőknek – véli egy publicista, mert semmit sem várhatnak tőle a migráció kezelésében. Nem látni a különbséget az agyonostorozott Emmanuel Macron francia államfő és a magyar miniszterelnök között.
Komócsin Sándor, 2018. augusztus 30. csütörtök, 11:27
Fotó: AFP

Orbán Viktor Magyarország miniszterelnöke és Matteo Salvini olasz belügyminiszter (képünkön) két populista politikus igaz vonzódásának adott hangot az e heti találkozójukat követő sajtótájékoztatón - kezdi írását Ferdinando Giugliano, a Bloomberg olasz publicistája. Azt ígérik, hogy radikálisan átszabják az EU-t, amit azzal kezdenek, hogy útját állják az illegális migrációnak. A vezetésük alatt álló magyar Fidesz, illetve olasz Liga a következő Európai Parlamentben szövetséget fog alkotni azok ellen, akik szerintük bevándorláspártiak, élükön Emmanuel Macron francia államfővel.

Giugliano szerint azonban a mosolyoffenzíva és a barátságos beszéd elfedi, hogy a két politikusnak jóval kevesebb közös érdeke van, mint amit láttatni akarnak. Ha a "Megálljt mondunk a bevándorlásra!" jelszava mögé nézünk, akkor világossá válik, hogy homlok egyenest ellentétesek az érdekeik az Európába érkező bevándorlók kezelésének ügyében. A Bloomberg publicistája szerint Olaszországnak nem felkarolnia kellene Orbánt, hanem dühösnek kellene lennie rá.

Közelmúlt

Az elmúlt években az egymást követő római kormányok azért lobbiztak a többi EU-tagállam vezetésénél, hogy az unió változtassa meg a bevándorlók kezelésével kapcsolatos szabályait, elsősorban azt, amely előírja, hogy az az ország köteles lefolytatni a menekültügyi eljárást az érkezővel szemben, ahol először az EU területére lép.

Az Európai Bizottság javasolt egy rugalmas rendszert, amelyben el lehetett volna osztani a bevándorolni szándékozókat a tagországok között, ha a számuk egy országban átlép egy bizonyos szintet.

Ezt azonban számos tagállam blokkolta, közülük az egyik leghangosabb Magyarország volt. Az uniós állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanács júniusi ülésén Orbánt bebiztosította egy megállapodás, amely szerint bármilyen változtatást egyhangú döntéssel kell elfogadniuk az EU-tagországoknak. Más szóval a magyar kormányfő vétózhat.

Jelen

Salvini élve belügyminiszteri befolyásával azzal próbálkozott, hogy kikényszeríti a változtatást az EU-ban. Ezért bevállalt egy veszélyes szkanderozást: egymás után tiltotta meg a bevándorlókat szállító hajók kikötését az olasz partokon. Legutóbb ahhoz kötötte az engedély megadását, hogy az EU-s kormányok vállalják a partra szállók egy részének átvételét. Csak Írország tett felajánlást, másoknak, köztük a barátja, az Orbán vezette Magyarországnak eszükbe sem jutott.

Az olaszok joggal panaszkodnak a többi EU-s országra, köztük a Macron vezette Franciaországra. Salvini kettős mércével vádolja a francia államfőt, aki kifogásolja az ő kemény fellépését, miközben persze Párizs sem vesz át bevándorlókat az olaszoktól. Ugyanakkor kijelenti, hogy Magyarország joggal védi pengés drótkerítéssel a határait. Más szóval, amit elfogadhatónak tart az Orbán-kormánytól - mármint hogy nem akar illegális bevándorlókkal foglalkozni -, azt nem fogadja el a Macron-adminisztrációtól. Akkor ki alkalmaz itt kettős mércét?

Azonos válasz más háttérrel

Minderre az a válasz, hogy az olasz és a magyar vezető is le akarja állítani az Európába irányuló migrációt, tehát nem azt tartják a fő problémának, hogyan kezeljék a kontinens országai azokat, akik bejutnak ide. A Bloomberg cikkírója azonban úgy látja, hogy a két ország ez ügyben összehasonlíthatatlanul más helyzetben van. Olaszország tengeri határait nem lehet lezárni.

A Földközi-tenger partjai mentén, főként Líbiában jelentkező politikai bizonytalanság, továbbá az Afrikát jellemző hasonló gondok, illetve demográfiai problémák párosulnak az Európában elérhető magasabb életszínvonallal. Ez elkerülhetetlenül arra ösztönöz százezreket, hogy útnak induljanak szerencsét próbálni.

Giugliliano szerint ennek az irtózatos nyomásnak csak úgy állhatnak ellent az olaszok, ha - a gondok megoldatlansága miatt érzett minden frusztrációjuk ellenére - azokkal az országokkal, például Németországgal működnek együtt, amelyekkel azonos az érdekük. Feleslegesen vesztegetik az idejüket Orbán Viktorra, akivel lehet jó közös fotókat csinálni, de semmilyen körülmények között nem fog semmilyen segítséget nyújtani Olaszországnak.

A fotó forrása: Vasily Maximov/AFP

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Czirok_a_gasztroblogger, 2018.08.30 21:18

A liberáltak belebuktak a bevándorlásba. Orbán meg a kivándorlásba fog...

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2018.08.30 16:54

erdekellentetek vannak. a francia, angol, nemet birodalmi szinten gondolkozik, a a maradek provincialisan. barki barmit mond, a nepvandorlas megallithato, csak az eszkozoket kell jol megvalasztani hozza. a nagyok PC modra akarjak megoldani, ami azt jelenti, hogy fizetnek a torokok,nek, hogy elvegezzek a piszkos munkat, ugyanezt akarjak az eszakafrikaiakkal is nyelbe utni. orbanek meg az usa fele szarralovom, ha idejon tipusu hatarvedelemben latjak a garanciat. vagy ha mindketto van, az lenne a tuti.

nem kerdes, hogy ez a nepvandorlasos balhe lecsengett. elfogyott a joszandek, bekemenyitettek a nacionalistak, es a kozvelemeny is mellejuk allt. szerintem ez nem baj. azok a halvany kek vonalak, amik a hatarokat jelkepezik, azok nem lephetoek at engedely nelkul. akkor sem, ha valaki menekult. ezt persze a PC elvek nem engedik elismerni, valahogy mindig olyan erzesem van, hogy a liberalis diktatura pozitiv diszkriminaciobol epitett egy csonttornyot, amit megvaltoztathatatlannak tart. de erre az emberek jelentos resze nem hajlando.

ket eset van, vagy meghajolnak a nepakarat elott, vagy addig feszitik a hurt, amig el nem pattan. en ugy latom inkabb a masodik verziot valasztjak, ennek pedig igencsak csunya hatasa lesz, mert kurvara kitoljak az ingat, ugyanugy, ahogy hitler, csak most eppen a masik iranyba. billeg nagyon ez a bevandorlasparti politika, tenyleg vizvalaszto lesz a 2019-es szavazas, csak nehogy tultoljak, mint cameron a brexitet...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Darabont1453, 2018.08.30 16:54

@europeer: Ja a nagy migráncsvédő 20.000 magyar útlevelet adott el pénzért idegeneknek és szabadította őket Európára, de osztja az észt migráncstémában...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2018.08.30 16:50

A magyar diktátor azt érzi magáról, hogy kinőtte Magyarországot, és övé Európa. is.
Remélem, kap egy jó rendes sallert kintről, hogy észhez térjen.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Darabont1453, 2018.08.30 16:16

Majd a boxos cigány felcsúti vajda megmondja, hogy a migráncsokat hogyan kell megállítani a tengeren.

Csak akkor azt nem értem, hogy mit masíroztak a migráncsok Bicskénél és a Keleti-Pályaudvaron anno....
Megy a parasztvakítás és a néphülyités a sok fizetett narancskullancs meg makog minden kommentelő helyen ahol csak tud.

Van migráncshelyzet ! Félmillió magyar migráncs kulizik a " haldokló nyugaton " !

A koszhadt boxos vajdának őket kellene hazahozni, persze nem fog menni, mert miatta mentek el innen.
Addig nem kellene az észt másoknak osztani, ide a kutya se akar jönni, még a magyarok is menekülnek innen.
Csak Orbán vasazó/tollazó törzse érzi jól magát....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html