Eltörli a vámellenőrzést Kína

Október elsejétől év végéig felfüggeszti az importőrök és exportőrök egyes vámilleték-fizetési kötelezettségét Kína - a világ második legnagyobb gazdasága az intézkedéssel kereskedőin próbál segíteni.
MTI-Eco, 2012. szeptember 27. csütörtök, 14:38
Fotó: Napi.hu

Ezen időszakban minden Kínába érkező és onnan távozó áru, illetve az azokat szállító jármű is mentesül a vámellenőrzés és a zárlat díjának megfizetése alól - jelentette be a Pénzügyminisztérium és a Nemzeti Fejlesztési és Reformbizottság csütörtökön. A hivatalos becsléseket idéző kínai központi televízió, a CCTV szerint az intézkedés összesen mintegy 3,5 milliárd jüan (122 milliárd forint) könnyebbítést jelent az import- és exportszektor szereplőinek.

Egy korábbi döntés értelmében október 1-jétől nem kell vámfelügyeleti díjat sem fizetniük a kereskedőknek, a kötelező egészségügyi vizsgálat díját és egyéb költségeket ugyanakkor továbbra is kötelesek megtéríteni.

A központi vezetés korábban a bürokratikus terhek csökkentésével, a pénzügyi finanszírozási forrásokhoz való könnyebb hozzáféréssel és az adóvisszatérítés gyorsításával próbált a hazai- és a világgazdaság lassulása, az exportpiacok gyengesége miatt nehéz helyzetben lévő kereskedőkön segíteni.

A kínai import éves bázison 2,6 százalékkal csökkent augusztusban, az export pedig a júliusi egy százalékos emelkedés után, az elemzők várakozásait jelentősen alulmúlva, csupán 2,7 százalékkal tudott nőni.

HOZZÁSZÓLÁSOK