Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Miután a minszki statisztikai hivatal nyilvánosságra hozta, hogy már 600 ezren kerültek az utcára, mert a valutaválság miatt sorra állnak le az import alapanyagok hiányában az üzemek, a belorusz kormány "különleges szemináriumra" rendelte be a médiumok főszerkesztőit. Ezen "határozottan javasolták", hogy ne írjanak többet a valutaválságról, a munkanélküliségről és az áremelkedésekről - hozta nyilvánosságra a betiltás előtt álló Nasa Niva című ellenzéki újság. Az áruhiányt illetően - amiről eddig nem volt szó, a hírek főleg az inflációra és a valutaválságra vonatkoztak - Alekszandr Zabiello kereskedelmi miniszterhelyettes nyilatkozatát közölte tegnap valamennyi állami hírközlő eszköz, amely szerint Beloruszban semmiféle áruban nincs hiány.

A Nasa Niva gazdasági szakírója a lengyel Rzeczpospolitának úgy nyilatkozott: a hatalom hozzá akarja szoktatni a lakosságot a magas árakhoz és az áruhiányhoz, hogy amikor már nem látszik más kiút, nagyobb társadalmi ellenállás nélkül végrehajthassa a belorusz rubel drasztikus leértékelését. Már megjelentek olyan vélemények, amelyek szerint a válságból a kiutat csak a hazai valuta megszüntetése, és helyette az orosz rubel átvétele jelenthetné, de a hivatalos reagálások szerint ezt "egyelőre" nem tervezik. Ez az "egyelőre" azonban arra mutat, hogy Lukasenko kormánya ezt a változatot is mérlegeli.

Szjarhej Balikin, a kis- és középvállalatok szövetségének vezetője szerint politikai okokból elfogadhatatlan a kormány számára a hazai valutáról való lemondás, amit viszont ebben az esetben keményen le kell értékelni a valutaválság megoldása érdekében. Ez felgyorsítaná a pénz elértéktelenedését. A szakértő szerint Belorusz a hiperinfláció küszöbén állhat - írta a Belarus News.