Eltűnhet a pekingi szmog?

Szellőző korridorok hálózatát alakítja ki Peking a város súlyos légszennyezési problémájának kezelésére - számolt be vasárnap az állami Hszinhua hírügynökség.
MTI-Eco, 2016. február 21. vasárnap, 13:13
Fotó: Reuters

Az egymással érintkező parkok, folyók, autópályák és alacsony épülettömbök hálózatából kialakított korridorok területéről eltávolítják a szabad légmozgást akadályozó magas szerkezeteket és a későbbiekben korlátozzák azok építését. Peking vezetése öt nagy, legalább 500 méter széles és több, ennél kisebb szellőző korridort alakít ki a városban - közölte a hivatalos kínai hírügynökség a projekt határidejének megadása nélkül.

Peking számára a kormány a légszennyezés 40 százalékos csökkentését írta elő 2020-ig a 2013-as szinthez képes. A nehézipari vállalatok és a gépjárművek károsanyag-kibocsátása, valamint időjárási tényezők kedvezőtlen egybeesése által okozott szmog miatt Peking Kína egyik legszennyezettebb városának számít. A legsúlyosabb szmogterhelés általában szélcsendes időben szokott kialakulni.

A Hszinhua hírügynökség a múlt hónapban arról számolt be, hogy Peking a szmog elleni küzdelem jegyében kétezer kisebb légszennyező vállalatot zárat be. Egy vezető környezetvédelmi tisztségviselő tájékoztatása szerint a város levegőjének szennyezettsége az utóbbi két évben már csökkent.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

lzperx, 2016.02.21 13:28

Alkalmazhatná a zebra módszerét is. Ugyanis azért fekete fehér csíkos, mert az egyik része elnyeli a hőt, míg a másik visszaveri, így légáramlás alakul ki körülötte és így hűti magát.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html