Régebben a kórházak betegforgalmi rátái évente nőttek, mígnem hosszas tárgyalások után a betegforgalom növekedésének arányát az egészségügyi kiadások 2,5 százalékában rögzítették. 2013-ban azonban szokatlan trend következett be, a volumenek növekedése helyett csökkenés tapasztalható.

Mindez nem hozható összefüggésbe a szakorvosok fizetésével. Az ellátásra vonatkozó megegyezés kiiktatta a szakorvosok pénzügyi érdekét, amely a nagyobb számú beteg ellátásából adódna. A betegforgalom csökkenése azonban nem szerepelt a kórházak kívánság listáján.

A betegek nem jönnek kezelésre

A biztosítók hirtelen megfeledkeznek a költekezés 2,5 százalékos növekedésről és csökkentenék a kórházi kiadásokat. A kórházvezetők és az orvosok szeretnének tenni valamit a betegforgalom csökkenésének megállítása érdekében, de ez hatáskörükön kívül van. A betegek nem jönnek kezelésre, és az otthonmaradó betegektől nem lehet pénzt szerezni.

A jelenség oka vélhetően az, hogy az egészségbiztosítás évi önrésze 2012-ben 150 euróról 220 euróra emelkedett, majd 2013-ban hirtelen 350 euróra. A magasabb önrész következtében az emberek kevésbé hajlamosak sürgősségi ellátást igénybe venni kisebb panaszok miatt, és inkább a háziorvosukhoz fordulnak vagy vény nélküli gyógyszereket vesznek. Felmerül a  kérdés, hogy az emberek a szükséges ellátás nélkül maradnak-e és nem lesz-e később több súlyos beteg annak következtében, hogy nem tudták megfizetni az ellátást.