Eltűnt több milliárd dollárnyi készpénz

Több milliárd dollár értékű készpénzzel együtt nyoma veszett Európában egy magas rangú észak-koreai tisztségviselőnek, akinek a feladata Phenjan devizával történő ellátása volt - jelentette a Yonhap dél-koreai hírügynökség a Dong-a Ilbo (Kelet-Ázsiai Napilap) nevű helyi hírlapra hivatkozva.
MTI, 2016. augusztus 19. péntek, 15:24
Fotó: Reuters

A Dong-a Ilbo szerint a tisztségviselő júniusban tűnt el, jelenleg egy meg nem nevezett európai országban tartózkodik, amelynek a hatóságai védelem alá helyezték őt és két fiát. A tisztségviselő a Koreai Munkáspárt tagjainak devizaellátásáért felelős, és az úgynevezett 39-es hivatal nevű, Phenjanhoz tartozó titkos szervezetnek dolgozott.

A különböző forrásokra hivatkozó sajtójelentés szerint az utóbbi 20 évben ugyanabban az európai országban élő tisztségviselő több milliárd dollár értékű készpénzzel (észak-koreai vonnal és amerikai dollárral) együtt tűnt el.

Ő a legutóbbi a hivatalukat Phenjan engedélye nélkül maguk mögött hagyó, magas rangú észak-koreai tisztségviselők sorában. Júliusban De Jong Ho, Észak-Korea londoni nagykövetségének első beosztottja és családja szökött meg Dél-Koreába. A Yonhapnak nyilatkozó egyik forrás szerint a diplomata az Egyesült Királyságból egyenesen Dél-Koreába repült, miután tudatta szökési szándékát Szöullal.

Brit kommentárok szerint a diplomata hasznos információkkal szolgálhat Kim Dzsong Un észak-koreai vezető rezsimjéről. A témában jártas források szerint tavaly tíz észak-koreai diplomata távozott a Koreai-félsziget déli részére, az idei év első felében viszont már majdnem ugyanennyien szöktek meg. A legtöbben európai képviseletekről disszidálnak.

HOZZÁSZÓLÁSOK