Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Mindent bevetünk, amink csak van - mondta Tony Abbott ausztrál miniszterelnök szerdán a Nine Network televíziónak. "Ez az elképzelhető legelérhetetlenebb terület. Több ezer kilométerre van mindentől" - tette hozzá a kormányfő, utalva a kutatás nehézségeire. A kérdéses terület az Indiai-óceán déli részén található, és mintegy 1,6 millió négyzetkilométert tesz ki.

Az Egyesült Államok, Kína, Japán, Dél-Korea, Ausztrália és Új-Zéland 12 repülőgépe és két hajója vesz részt a keresésben, amelytől azt remélik, hogy nemsokára kézzelfogható bizonyítékkal szolgálhat a repülőgép lezuhanásáról.

Az ausztrál tengerbiztonsági hatóság, amely Malajzia felhatalmazásával a déli területekre kiterjedő kutatóakciót vezeti, közzétette, hogy a szerdai keresés az ausztrál Perth városától mintegy kétezer kilométerre délnyugatra, egy 80 ezer négyzetkilométernyi részre korlátozódik.

A géphez tartozó tárgyak a műholdfelvételeken?

Mintegy 122, feltehetően a Malaysia Airlines MH370-es járatához tartozó tárgyat mutattak új műholdfelvételek az Indiai-óceán távol eső, déli területén, ahol a hatóságok feltételezései szerint a repülőgép 239 utassal a fedélzetén március 8-án lezuhanhatott - közölte szerdán a malajziai közlekedési miniszter. Hishammuddin Hussein hozzátette, hogy a felvételeket a francia Airbus Defence and Space védelmi és űripari cég készítette március 23-án, és a korábbi három műholdfelvétel-sorozattal együtt ezek a leghitelesebb források, amelyek jelenleg a kutatók rendelkezésére állnak.
Az ausztrál hatóságok szerdán arról számoltak be, hogy felderítő repülőgépek három további, feltehetően az eltűnt utasszállítóhoz tartozó tárgyat fedeztek fel a kérdéses területen.

A kutatásban részt vevő illetékesek kedden elmondták, hogy jelenleg versenyt futnak az idővel, ugyanis a Boeing 777-es típusú gép fekete dobozai még két hétig bocsátanak ki jeleket. Amennyiben addig nem bukkannak az utasszállító nyomára, örök rejtély maradhat, mi is történt a repülőgéppel.

Az utasszállító roncsainak és fekete dobozainak megtalálását nagyon nehezíti, hogy a vízmélység a hétezer métert is elérheti az Indiai-óceán kérdéses részén. David Ferreira oceanográfus a kutatás nehezítő körülményeire utalva hozzátette, hogy "többet tudunk a Hold felszínéről, mint az Indiai-óceán ezen részén elterülő tengerfenék domborzatáról".

Emellett az ausztrál meteorológiai szolgálat arra figyelmeztetett, hogy csütörtökön újra rosszabbra fordul az időjárás, mivel egy hidegfront halad majd át a kérdéses területen, ami villámlással, heves széllel és esőzéssel jár.

A kutatás eddigi eredménytelensége és a közreadott információk csekély mennyisége miatt elkeseredett hozzátartozók közül az MNH370-es járat egyik utasának apja szerdán panaszt emelt egy amerikai bíróságon a Boeing 777-es típusú utasszállítót gyártó és üzemeltető vállalatok ellen.

Kedden tüntetők százai, túlnyomórészt az eltűnt gép utasainak családtagjai vonultak Malajzia pekingi nagykövetségéhez, követelve az utasszállítóval kapcsolatos pontos tájékoztatást.