Eltűnt utasszállító - közelebb a rejtély megfejtéséhez

Az eltűnt malajziai repülőgép általi kommunikációt szándékosan kikapcsolták, és a gépről az utolsó jel több mint hét órával a felszállása után érkezett, ami azt jelenti, hogy a jármű akár az Indiai-óceán déli részéig vagy Közép-Ázsiáig is eljuthatott.
Inforádió, MTI, 2014. március 15. szombat, 11:46
Fotó: Napi.hu

Najib Razak malajziai miniszterelnök bejelentése megerősíti a korábbi napok találgatását, miszerint a gépet nem baleset érte. Ebből következőleg a nyomozók mostantól arra koncentrálnak, hogy ki vehette át a gép feletti ellenőrzést, és milyen célból. A kutatási területet óriásira terjesztik ki. "A gép utáni kutatás egy új szakaszba ért" - jelentette ki a kormányfő. Hozzátette, hogy a gépeltérítés nem az egyetlen eshetőség, amelyet vizsgálnak.

Kínai kutatók szerint mozgás volt a tengerfenéken az eltűnés idején

Szokatlan mozgás volt megfigyelhető a tengerfenéken múlt szombaton abban a térségben, ahol a Malaysia Airlines MH370-es járatának akkori eltűnését valószínűsítik - jelentette a kínai állami média pénteken pekingi szakértőkre hivatkozva.

A kínai főváros tudományos és technikai egyetemének kutatócsoportja, amely szeizmológiával és a Föld belső fizikájával foglalkozik, az eltűnés idején rögzített adatokat elemezve arra a megállapításra jutott, hogy másfél órával az után, hogy a szóban forgó utasszállító repülőgép utoljára feltűnt a polgári radaron, onnan 116 kilométerre északkeletre a megszokottól eltérő mozgás történt a tengerfenéken. A kutatók szerint lehetséges, hogy a jelenség összefüggésbe hozható a Boeing 777-es tengerbe zuhanásával, mert az érintett övezet nem számít földrengésveszélyes területnek. A csoport Malajziában telepített szeizmográfok adataira alapozta megállapítását.

A Kuala Lumpurból Pekingbe tartó repülőgépen - amely rejtélyes módon tűnt el, és azóta sincs nyoma - 239-en tartózkodtak, a 227 utasból 154-en voltak kínaiak. A tengeren több mint tíz ország több tucatnyi hajója keresi az utasszállító nyomait, eddig eredménytelenül.

HOZZÁSZÓLÁSOK