Elúsznak a lakások - itt a mentőőöv

Az Egyesült Államok pénzügyminisztere, Henry Paulson megegyezést szorgalmaz a pénzintézetek között a subprime hitelek ügyében.
NAPI Online, 2007. november 30. péntek, 16:23
Fotó:

Paulson a rohamosan növekvő árverezési hullám megfékezése érdekében a subprime hitelek kamatainak rögzítésére tett javaslatot egy tegnap Washingtonban tartott banki kerekasztalon. A pénzügyminisztériumban tartott egy órás megbeszélésen jelen voltak a szövetségi szabályozók, a nagyobb bankok vezetői, valamint a pénzpiaci lobbi néhány képviselője is.

A találkozóval kapcsolatban egy pénzpiaci szakértő úgy vélekedett, hogy Paulson csak azt tette, ami a feladata, hiszen az ehhez hasonló helyzetekben a pénzügyminisztériumnak mindent meg kell tennie annak érdekében, hogy a szóban forgó szerződések szentségének megőrzése mellett a piaci helyzeten is javító megállapodásra sarkallja az érdekelteket.

Három-öt év fizetési halasztást is kaphatnak az első részletekre azok a változó kamatozású, jelzálog alapú hiteligénylők, akik a kamatok kiigazítását követően képtelenek lennének törleszteni a fennálló tartozásaikat. A jelzáloggal terhelt ingatlanok egyre nagyobb számban kerülnek a hitelintézetek kezére, akik akár a változó kamatú visszafizetési lehetőséget választóknak is felajánlanák már a 30 éves fix kamatozású törlesztés lehetőségét.

A gyenge hitelminősítésű vagy "bar-listás" ügyfeleket a törlesztés első két-három évében a piaci átlagnál jóval alacsonyabb részletekkel csábították a másodpiaci jelzáloghitelekhez, ám az UBS kimutatása szerint az elkövetkező két év során havonta mintegy 100 ezer másodpiaci hitel érik majd be, azaz lép át a magasabb törlesztési sávba, jelentős fejfájásokat okozva ezzel mind az adósoknak, mind a pénzintézeteknek.

A hitelintézeteknek el kell kötelezniük magukat a lakossági kölcsönök törlesztésének normalizálása mellett. A megállapodást pedig egy átlátható és felügyelhető folyamatnak kell követnie - nyilatkozta korábban az Egyesült Államok betétbiztosítási alapját kezelő intézet elnöke.

HOZZÁSZÓLÁSOK