Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A foglalkoztatás, szociálpolitika és társadalmi befogadás kérdéskörében illetékes magyar EU-biztos általános értelemben is kritikusnak nevezte az európai munkanélküliségi helyzetet, és hangsúlyozta, hogy a válság leküzdése során elsőbbséget kell biztosítani a munkahelyteremtő lépéseknek.

A fiatalokat illetően kiemelte: minden eszközzel meg kell akadályozni, hogy "elvesszen egy nemzedék". Felhívta a figyelmet arra, hogy az Európai Szociális Alap (angol rövidítéssel: ESF) régóta fontos támogató forrása a fiatalok foglalkoztatásának, és hogy a közelmúltban az Európai Bizottság kezdeményezésére több mint 3 milliárd euró ESF-pénzt csoportosítottak át a tagállamokban a fiatalok munkaerő-piaci helyzetének javítása érdekében.

Az Eurostat pénteken közzétett adatai szerint az euróövezetben júliusban 11,3 százalékos volt a szezonális ingadozásoktól megtisztított munkanélküliségi mutató, ami azonos a júniusi adattal. Tavaly júliusban még "csak" 10,1 százalékos volt a munkanélküliség az eurózónában. A 27 EU-tagország összesítésében idén júliusban 10,4 százalékos, júniusban szintén ugyanekkora, tavaly júliusban 9,6 százalékos volt a munkanélküliség.

A tagországok közül Ausztriában mutatták ki a legalacsonyabb munkanélküliségi rátát (4,5 százalék), Spanyolországban pedig a legmagasabbat (25,1 százalék). A spanyolokat "szorosan követik" a görögök 23,1 százalékkal, bár ez utóbbi még májusi adat. Magyarországon idén júliusban 10,8 százalékos volt a munkanélküliségi ráta az Eurostat szerint. Idén júniusban és tavaly júliusban egyaránt 11 százalékot mértek.

Ami a 25 év alatti korosztályt illeti, a 27 EU-tagországban idén júliusban 22,5 százalékos, azon belül az euróövezetben pedig 22,6 százalékos volt a munkanélküliek aránya. Tavaly júliusban ez a mutató még 21,3 százalék, illetve 20,7 százalék volt. Az Eurostat szerint Magyarországon a tavaly júliusi 25,8 százalékról idén júniusra - júliusi adatot ugyanis még nem tudtak közölni - 28,6 százalékra emelkedett a fiatal munkanélküliek részaránya.