A tavaly decemberi parlamenti választási kampány központi témájává vált a katonáknak, rendőröknek, titkosszolgálati ügynököknek, bíráknak, ügyészeknek, pilótáknak, diplomatáknak, pénzügyőröknek és törvényhozóknak járó - az átlagos öregségi járandóság többszörösére rúgó - speciális állami járandóságok ügye.

Most a jobbközép kormánypártok és a szociáldemokrata ellenzék is igyekezett saját érdemének feltüntetni a képviselők és szenátorok kiváltságának eltörlését.

A szavazáson az összes különnyugdíj eltörlését szorgalmazó Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) nem vett részt, "szemfényvesztésnek" minősítve a speciális juttatások összértékének alig 1,38 százalékáról rendelkező döntést.

"Felelős, nem pedig populista intézkedéseket hozó politikusokra van szükség. Az RMDSZ csak abban az esetben tudja megszavazni a speciális nyugdíjak eltörlését, amennyiben az minden kategóriára vonatkozik. Ez az egész parlamenti procedúra szemfényvesztés, nem rendezi a nyugdíjak helyzetét, nem oldja meg a méltánytalan helyzeteket és nem csökkenti az állami költségvetésre nehezedő terhet" - ismertette az RMDSZ álláspontját Turos Lóránd szenátusi frakcióvezető.

Az RMDSZ szenátora szerint 825 volt képviselő és szenátor speciális nyugdíja havi 4,5 millió lejjel terheli meg a költségvetést. Ez átlagosan havi 5455 lejes (400 ezer forint) extra juttatást jelent. Az átlagos öregségi nyugdíj havi 1500 lejre tehető Romániában.

A romániai törvényhozók 2015-ben szavazták meg, hogy a hivatalos nyugdíjkorhatár elérése után megbízatási idejükkel arányos juttatást kérhessenek a parlamenttől, a rendes nyugdíjuk kiegészítéseként. A pótlék három teljes mandátum (vagyis 12 év) parlamenti tevékenység felett már nem növekszik: a legnagyobb parlamenti nyugdíj-kiegészítés így mintegy 12 ezer lej lehet.

A román törvényhozás tavaly már megszavazta egyszer az összes különnyugdíj eltörlését, de a jogszabály elbukta a normakontrollt. A parlament ezt követően úgy próbálta megkerülni a szerzett jogok eltörlését tiltó alkotmányos elvet, hogy a luxusnyugdíjak megszüntetése helyett 85 százalékos adót akart kivetni a járandóságok 7000 lejt meghaladó részére, de decemberben ennek kihirdetését is megakadályozta az alkotmánybíróság.

A Hotnews.ro hírportál szerint az alkotmánybíróság várhatóan most is megmenti a törvényhozók különnyugdíját, ugyanis a szerdán megszavazott jogszabály a lap szerint visszamenőleges hatályú, amennyiben felfüggeszti a már korábban megítélt parlamenti nyugdíj-kiegészítések kifizetését.