Elvonult a vihar a tengerentúl fölül?

Az ipar teljesítménye a várakozások fölött javult az Egyesült Államokban októberben.
NAPI Online, 2008. november 17. hétfő, 16:36
Fotó:

Októberben újraindultak azok a nehézipari gyárak, amelyek a Gustav és az Ike hurrikánok korábbi pusztítása miatt ideiglenesen felfüggesztették működésüket, ez segítette a tengerentúli ipar teljesítményét - derült ki a Federal Resevre hétfői közleményéből.

Az ipari termelés 1,3 százalékkal nőtt a gyárakban, bányákban és közüzemekben októberben azt követően, hogy szeptemberben 3,7 százalékkal ( 1946 óra a legnagyobb mértékben) visszaesett a teljesítmény a szektorban. A Bloomberg által megkérdezett elemzők 0,2 százalékos emelkedést vártak az ipari termelésben.

A trópusi viharok és a Boeing sztrájkok teljesítménycsökkentő hatását figyelmen kívül hagyva októberben és szeptemberben egyaránt 0,7 százalékkal csökkent az ipar teljesítménye - közölte a Fed. A világszerte tapasztalható keresletcsökkenés miatt a társaságok arra kényszerülnek, hogy visszafogják nehéz- és gyáripari beruházásaikat, de októberben már az autóipar, az számítógép és a bútorgyártás területén is érzékelhető volt a teljesítmény csökkenése.

Az energiaszolgáltatók októberi 76,4 százalékos kapacitás-kihasználtsága 0,9 százalékponttal meghaladta az előző havit. Aggasztó kilátásokról számolt be a Wachovia vezető elemzője, arra hivatkozva, hogy az exporttevékenység folyamatosan romlik az erősödő dollár és a lassuló világgazdasági növekedés miatt, így a 2008-as év második felében, valamint a 2009-es év elején várhatóan csökkenő teljesítményről szóló adatokat közöl majd a jegybank szerepét is betöltő Federal Reserve.

HOZZÁSZÓLÁSOK