BUX
38240

Elzárják az ukrán gázcsapot az oroszok (bővített)

Ukrajna arra készül, hogy hétfőtől leáll a gázszállítás Oroszországból. Nem sikerült ugyanis egyezségre jutnia Kijevnek Moszkvával a gáz áráról. Az Európának szánt orosz földgáz csaknem fele Ukrajnán át jut el.

MTI-Eco, 2014. június 13. péntek, 17:51

Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök pénteken utasította az illetékes minisztériumokat, a Naftogaz ukrán gázipari céget és a megyei önkormányzatokat arra, hogy az energetikai ágazatot állítsák át olyan üzemmódra, miszerint Oroszország hétfőtől leállítja a gázszállítást Ukrajnába.

Oroszország hétfőig adott haladékot Ukrajnának arra, hogy a fennálló gázadósságának egy részét, 1,95 milliárd dollárt kifizesse.

Az ukrán kormányfő utasítást adott az illetékes hatóságnak továbbá arra, hogy "gazdaságilag megalapozott" tarifát vezessen be az Európába irányuló orosz tranzitgázra.

Vlagyimir Putyin orosz államfő szóvivője azt közölte, hogy Oroszország nem kapott "kielégítő" választ Ukrajnától a gázárról folyó tárgyalásokon felvetett javaslataira. Dmitrij Peszkov elmondta: hétfőig már nem terveznek újabb megbeszélést a vitatott kérdésekről Ukrajnával.

Jurij Prodan ukrán energiaügyi miniszter telefonbeszélgetést folytatott Günther Oettinger, az Európai Bizottság energiaügyi biztosával és az javasolta, hogy már szombaton folytatódjanak az Európai Unió bevonásával a háromoldalú megbeszélések gázügyben. A miniszter azt mondta, hogy a megbeszélések Kijevben, vagy az EU bármelyik városában folytatódhatnak szombattól. Oettinger támogatta a felvetést és azt javasolta, hogy szombaton Kijevben tartsanak megbeszélést a Naftogaz ukrán energiaügyi cég és a Gazprom illetékesei.

Oroszország azt ajánlotta, hogy megszünteti az exportvámot és az Ukrajnának szánt földgáz árát 385 dollárra csökkenti ezer köbméterenként a jelenlegi 485 dollárról.

Ukrajna válaszában az szerepelt, hogy kompromisszumra kész, de csak 326 dollárt hajlandó fizetni 18 hónapon át, időt hagyva ezzel az árkérdés megoldására. Ehhez a Naftogaz ukrán gázipari cég vezetője hozzátette még a maga részéről, hogy a 326 dollárt is "igen magasnak" tartják Kijevben, mivel nagy európai cégektől jóval alacsonyabb árajánlatokat is kaptak. Oroszország hétfőig adott haladékon Kijevnek arra, hogy rendezzen 1,95 milliárd dollárt a gáztartozásából, ellenkező esetben leállítja a gázszállítást Ukrajnába.