Elzárták az olajcsapot az oroszok, még rosszabb jöhet

Oroszország az év első napján leállította fehéroroszországi olajszállításait, miközben a szomszédján keresztül vezető Barátság olajvezetéken teljes kapacitással folytatja európai exportját. Szakértők szerint Minszk a tranzit leállításával üthet vissza Moszkvának.
Komócsin Sándor, 2020. január 3. péntek, 14:12
Fotó: Getty Images

Oroszország leállította a fehéroroszországi olajfinomítók ellátását nyersolajjal. Mivel a belorusz gazdaság alapja, hogy az importált olajat feldolgozva továbbértékesíti, Moszkva ezzel a húzásával kiütheti a szomszédos országot - derül ki a Moscow Times cikkéből. A hírt a fehérorosz állami energiavállalat, a Belneftekhim jelentette be. Az ok: a felek még nem tudtak megállapodni a további szállítások feltételeiről.

Szakértők szerint a konfliktus rövid úton odavezethet, hogy Minszk is elzárja az olajcsapot, nevezetesen a Barátság kőolajvezetékét, amelyen az Európába irányuló orosz tranzitszállítások folynak. Ezen a csatornán át mások mellett Csehország, Lengyelország, Magyarország, Németország és Szlovákia vásárol Oroszországtól olajat. A Reuters kereskedői forrásokból úgy tudja, hogy egyelőre a tranzit zavartalanul folyik. Európa olajszükségletének tíz százaléka, napi több mint egymillió hordó olaj áramlik át a Barátságon.

Régi vita

Moszkva és Minszk számtalanszor összeveszett azon, hogy milyen feltételekkel szállítsák a tízmilliós országba az orosz energiahordozókat (gázt és olajat). Fehéroroszország elnöke, Alekszander Lukasenko és orosz kollégája, Vlagyimir Putyin "kedvelem és egyszerre utálom" viszonyban van egymással. Putyin sajtótalálgatások szerint egy szoros orosz-fehérorosz államszövetség élén folytathatná politikusi pályafutását miután 2024-ben lejár második oroszországi elnöki mandátuma, ami után elnökké nem újraválasztható. Lukasenko azonban nem ért egyet ezzel az ötlettel.

Oroszország éveken át jelentős árengedménnyel látta el szomszédját kőolajjal, míg Fehéroroszország piaci áron adta tovább a feldolgozott olajtermékeket, amin szépen kaszált. Az elmúlt évek vitái nyomán immáron közel piaci áron vásárolhatják meg az orosz olajat. A Belneftekhim jelentése szerint a finomítók a technikai minimum szintjén üzemelnek. Az orosz olajvezeték-rendszert irányító Transznyefty azt jelentette, hogy január 1-je óta egyetlen olajcég sem kérte részvételét Fehéroroszországba irányuló exporthoz. Nem világos, mikor rendezhetik a vitát: Oroszországban január 9-éig hivatalosan munkaszünet van.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

frikazojd, 2020.01.04 16:12

Belarusz nagyjából olyan állapotban van mint Magyarország, már függés értelemben. Az orosz agresszió Ukrajnában szintén gázvitával kezdődött, finoman jelzem.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2020.01.04 08:48

"... Minszk a tranzit leállításával üthet vissza Moszkvának ... " Hahahaha. Belarusz egy totáiisan lepukkant ország, ami teljesen az oroszoktól függ. Persze, majd a farok csóválja a kutyát. Hahahaha.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2020.01.03 15:41

Semmi gond, tele vagyunk gázzal. Nemrég olvashattuk.
A másik, hogy a vej Dubai-ban tárgyalt olajról. Ha kell, flakonokban is behozza az olajat, bármi áron.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html