Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A lengyel Gaz System energiavállalat, amely az orosz gáz lengyelországi tranzitjáért felel, sürgős nyilatkozatot adott ki, amelyben közölte, nem engedik be az ország vezetékrendszerébe az Oroszországból érkező energiahordozót, mert a minőségi paraméterei csapnivalóak - írta a gazeta.pl.

A helyzet ugyan nem életveszélyes, de nem is veszélytelen, ugyanakkor nincs mit tenni: a Jamal gázvezetékben lévő gáz túl vizes ahhoz, hogy használni lehessen. A legközelebbi szárító Németországban van, bár a német fél jelezte, hogy nem veszi át a vizes gázt. A cég közleményéből az is kiderült, hogy a vezeték lezárását napokig fenntarthatják.

Politika nyomás?

A lengyel médiában megjelent találgatások szerint lehet, hogy a Jamal gázvezeték útjába eső Oroszországban vagy Fehéroroszországban történt valami hiba, de olyan vélemények is vannak, amelyek szerint orosz politikai figyelmeztetés van a háttérben. Nem igazít el ebben a vitában, hogy szállító a lezárást követően egy nappal bejelentette, hogy kijavította a hibát.

Moszkva kifogásolhatja, hogy Lengyelország megegyezett Dániával a Baltic Pipe vezeték építéséről, amely a Balti-tenger alatt szállít majd norvég gázt a lengyeleknek. Emellett Piotr Naimski miniszterhelyettes bejelentette: a Gazprommal kötött szerződés 2022-es lejárta után Lengyelország le akar mondani az orosz gázról

Az ukránok már búcsút intettek

Az ukrán statisztikai hivatal jelentése szerint 2017 első négy hónapjában Ukrajna 4,51 milliárd köbméter gázt importált 1,79 milliárd dollár értékben. A fő szállító Svájc volt, 1,772 milliárddal köbméterrel, Németországtól 1,330 milliárd, Franciaországtól 562 millió köbmétert vettek. Lengyelországból 445 millió köbméter gáz érkezett.

A gázexport Nyugat-Európából nőni fog, mert Kijevnek tartalékokat kell biztosítania a télre és ki akarják használni a nyári áresést. Minderre azért van szükségük az ukránoknak, mert 2015 novemberének végén teljesen megszüntették a gáz vásárlását az oroszoktól. Azóta kizárólag Nyugat-Európából importálják a susogó energiahordozót.