Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Oroszország leállította a fehéroroszországi olajfinomítók ellátását nyersolajjal. Mivel a belorusz gazdaság alapja, hogy az importált olajat feldolgozva továbbértékesíti, Moszkva ezzel a húzásával kiütheti a szomszédos országot - derül ki a Moscow Times cikkéből. A hírt a fehérorosz állami energiavállalat, a Belneftekhim jelentette be. Az ok: a felek még nem tudtak megállapodni a további szállítások feltételeiről.

Szakértők szerint a konfliktus rövid úton odavezethet, hogy Minszk is elzárja az olajcsapot, nevezetesen a Barátság kőolajvezetékét, amelyen az Európába irányuló orosz tranzitszállítások folynak. Ezen a csatornán át mások mellett Csehország, Lengyelország, Magyarország, Németország és Szlovákia vásárol Oroszországtól olajat. A Reuters kereskedői forrásokból úgy tudja, hogy egyelőre a tranzit zavartalanul folyik. Európa olajszükségletének tíz százaléka, napi több mint egymillió hordó olaj áramlik át a Barátságon.

Régi vita

Moszkva és Minszk számtalanszor összeveszett azon, hogy milyen feltételekkel szállítsák a tízmilliós országba az orosz energiahordozókat (gázt és olajat). Fehéroroszország elnöke, Alekszander Lukasenko és orosz kollégája, Vlagyimir Putyin "kedvelem és egyszerre utálom" viszonyban van egymással. Putyin sajtótalálgatások szerint egy szoros orosz-fehérorosz államszövetség élén folytathatná politikusi pályafutását miután 2024-ben lejár második oroszországi elnöki mandátuma, ami után elnökké nem újraválasztható. Lukasenko azonban nem ért egyet ezzel az ötlettel.

Oroszország éveken át jelentős árengedménnyel látta el szomszédját kőolajjal, míg Fehéroroszország piaci áron adta tovább a feldolgozott olajtermékeket, amin szépen kaszált. Az elmúlt évek vitái nyomán immáron közel piaci áron vásárolhatják meg az orosz olajat. A Belneftekhim jelentése szerint a finomítók a technikai minimum szintjén üzemelnek. Az orosz olajvezeték-rendszert irányító Transznyefty azt jelentette, hogy január 1-je óta egyetlen olajcég sem kérte részvételét Fehéroroszországba irányuló exporthoz. Nem világos, mikor rendezhetik a vitát: Oroszországban január 9-éig hivatalosan munkaszünet van.