Emberre veszélyes új madárinfluenza vírus terjed

Zoonotikus, azaz emberre is veszélyes madárinfluenza-vírus terjedt vagy terjed Kelet-Kínában a baromfiak körében. Ez súlyos veszélyt jelent a lakosságra, mivel az emberek körében a halálozás 32 százalékos és a vírus genetikai jellemzői alapján képes humán pandémiát okozni - olvasható az Epinfó legújabb számában.
Napi.hu, 2014. január 13. hétfő, 15:49
Fotó: Napi.hu

A kínai egészségügyi hatóságok 2013 márciusában jelentették be, hogy egy új, reasszortáns A(H7N9) madárinfluenza-vírust azonosítottak a Kelet-Kínában előfordult humán megbetegedések kórokaként. Azóta folyamatosan észlelték ezen megbetegedések előfordulását. 2013. december 19-ig 147, laboratóriumi vizsgálattal megerősített humán megbetegedést diagnosztizáltak 14 közigazgatási területen.

A legtöbb betegnél súlyos légúti klinikai kép alakult ki, 47 beteg meghalt. Néhány kisebb halmozódást is észleltek, de a legtöbb megbetegedés nyilvánvaló járványügyi kapcsolat nélkül, szórványosan fordult elő. Bár a halmozódásokban esetenként emberről emberre történő terjedés nem zárható ki, ez azonban nincs bizonyítva.

A legtöbb, H7N9 altípusú influenza A vírus által okozott megbetegedésben szenvedő személy a járványügyi vizsgálat során baromfival történt kontaktusról illetve, élőállat-vásáron történt látogatásról számolt be. A legvalószínűbb magyarázat szerint egy zoonotikus madárinfluenza-vírus terjedt vagy terjed Kelet-Kínában a baromfiak körében. Ez súlyos veszélyt jelent a lakosságra, mivel az emberek körében a halálozás 32 százalékos és a vírus genetikai jellemzői alapján képes humán pandémiát okozni.

Egy lehetséges forgatókönyv szerint a Kínában megfertőződött utazók importálhatják a betegséget Európába. A járványügyi hatóságoknak erre fel kell készülniük, a betegség behurcolása azonban nem változtat az Európai Járványügyi Központ kockázatértékelésén. Az Európai Betegség-megelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) megítélése szerint ha ez a vírus folyamatosan perzisztál a baromfiállományokban, akkor hosszú távon is jelentős veszélyt jelent úgy is, mint zoonózis, és talán mint pandémiás influenzavírus is. Mindkét eshetőségre fel kell készülni.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Evander, 2014.01.13 16:45

@lauda: Szerinted az egysíkúságod követőket hoz?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lauda, 2014.01.13 16:10

@htszht: szerinted fertőző a ballibákra is?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

htszht, 2014.01.13 16:06

Bármelyik influenza vírus képes arra, hogy mutáció sorozat után emberre is terjedjen, sőt arra is, hogy utána emberről-emberre is.
Mi kell hozzá?...egy beteg immunrendszerű ember aki huzamosan tartózkodik beteg állatok között. Pl. egy náthás kínai egy csirkefarmon...
...csak nagyon-nagyon kicsi az esélye...
Az a legveszélyesebb, ha egy antibiotikumos táppal kezelt farmon egy antibiotikummal kezelt embertől fertőződik az állat...az atombomba nem pusztítana annyit.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html