Emeli a kvótát Csehország - kevés a melós

Csehország egyszerűsített eljárásban 1500 ukrán mezőgazdasági vendégmunkást fogad be - döntött hétfőn a cseh kormány az MTI szerint.
Szász Péter, 2017. augusztus 21. hétfő, 17:01
Fotó: Napi.hu

Az agrártárca közleménye szerint a projekt megvalósítása januárban kezdődik, az ukránok fél évtől másfél évig dolgozhatnának Csehországban.

A cseh agrárkamara korábbi közlése szerint Csehországban a nyári szezonban mintegy 15 ezer munkás hiányzik a mezőgazdasági területen.

Az egyszerűsített eljárás lényegében azt jelenti, hogy a csehországi agrármunka iránt érdeklődő ukrán állampolgárok kérelmét a hosszadalmas hivatalos regisztráció mellőzésével intézik el a hivatalok.

A mezőgazdasági tárca azt állítja, hogy a projekt megvalósítása nem fog kedvezőtlenül hatni a cseh munkaerőpiacra. Olyan állásokról lenne szó, amelyek standard módon megjelennek a szabad munkahelyek jegyzékében. Az ukrán mezőgazdasági vendégmunkások csehországi alkalmazását a cseh agrárkamara, az élelmiszeripari kamara és az agrárszövetség fogja garantálni és ellenőrizni.

A cseh kormány már februárban úgy döntött, hogy az idén ötezerre emeli az ukrán vendégmunkások kvótáját.

A csehországi vállalatok már hosszabb ideje bírálják a kormányt, hogy az ukrán munkaerő behozatala a nehézkes és korrupt bürokrácia következtében nagyon lassú. A sajtóban közölt értesülések szerint az ukrán állampolgárok érdeklődése a csehországi munka iránt igen magas. Az érdeklődőknek azonban átlagban legalább 1300 eurót kell kifizetniük a különféle közvetítőknek azért, hogy kérvényüket elhelyezzék a hivatalos regisztrációs rendszerben.

Csehországban jelenleg több mint százezer ukrajnai vendégmunkás dolgozik, közöttük sok kárpátaljai magyar is.

Olvassa el kapcsolódó cikkünket arról, hogy a szlovák autóipari cégek hogyan trükköznének bevándorlókkal.

HOZZÁSZÓLÁSOK