Emelkedett a munkanélküli segélyt kérők száma az USA-ban

Az amerikai munkaügyi minisztérium csütörtökön közölte, hogy a szeptember 10-én zárult héten a szezonálisan kiigazított adatok szerint a segélykérelmek száma ezerrel, 260 ezerre nőtt, továbbra is rekordalacsony szint közelében mozog. Elemzők ötezres emelkedésre számítottak.
MTI-Eco, 2016. szeptember 15. csütörtök, 14:58
Fotó: Reuters

Az első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók száma már a 80. egymást követő héten maradt 300 ezer alatt, ilyen hosszú egybefüggő időszakra 1970 óta nem volt példa. A 300 ezer alatti értéket a munkaerőpiac robusztus erősödésének jeleként értelmezik az elemzők.

A segélykérelmek számát mérő négyhetes mozgóátlag 500-zal, 260 ezer 750-re mérséklődött.

A tartósan munkanélküli segélyt kérők száma ezerrel, 2 millió 143 ezerre nőtt a szeptember 3-án zárult héten. A tartósan munkanélküli segélyt kérők számát mérő négyhetes mozgóátlag 8 ezerrel, 2 millió 146 ezer 750-re mérséklődött.

A munkanélkülisegély-kérelmek száma 2009 ősze óta csökken, és idén áprilisban négy évtizedes mélypontot ütött meg. A kérelmek alacsony száma általában arra utal, hogy több új munkahelyet teremtettek.

Mivel az amerikai gazdaságot gyakorlatilag a teljes foglalkoztatottság jellemzi, valószínűleg nemigen csökken tovább a munkanélküli kérelmek száma. Júliusban rekordmagasságba szökött a meghirdetett állások száma, ám a viszonylag feszes munkaerőpiac miatt a munkáltatók már nehezen találnak megfelelő képzettséggel rendelkező alkalmazottakat.

A munkanélküli kérelmek nagyon alacsony szintje a rekordnagyságú álláskínálattal együtt arra utal, hogy a munkaerőpiaci helyzet egészséges, bár a foglalkoztatás növekedése lassul. Augusztusban 151 ezerrel emelkedett a nem mezőgazdasági ágazatokban foglalkoztatottak száma a júliusi 275 ezerrel szemben, miközben elemzők 180 ezres növekedésre számítottak.

HOZZÁSZÓLÁSOK