Az euróövezetben és az Európai Unióban egyaránt 0,6 százalékra nőtt az éves infláció az októberi 0,5 százalékról. Egy évvel korábban, 2015 novemberében mindkét térségben 0,1 százalék volt a fogyasztói árak éves emelkedése.

Az idén novemberben az EU hat tagállamában regisztráltak negatív inflációt: Bulgáriában és Cipruson 0,8 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak, Írországban, Görögországban, Szlovákiában és Romániában pedig 0,2 százalékkal.

A fogyasztói árak a legnagyobb növekedést, 1,7 százalékot Belgiumban érték el. A Cseh Köztársaságban 1,5 százalék, Ausztriában 1,5 százalék, Észtországban pedig 1,4 százalék volt az infláció novemberben.

Magyarországon is az uniós átlag feletti volt az infláció novemberben, 1,1 százalékos. Az októberihez képest novemberben nem változtak a fogyasztói árak, az éves infláció pedig októberben is 1,1 százalék volt az Eurostat adatai szerint.

Az előző havihoz, az októberihez képest novemberben az Európai Unió öt tagállamában csökkent, hat tagállamában nem változott és tizenhét tagállamában emelkedett az éves infláció.