Isarescu elmondta, hogy a következő évben 3,2 százalékos éves inflációs rátára számítanak. Becslése szerint januárban 12 havi összehasonlításban 7 százalék alatt lesz a fogyasztói árindex.

A román statisztikai intézet szerint tavaly Romániában 7,96 százalék volt az infláció.

A kormányzó 2010 utolsó negyedévéről elmondta, hogy a központi bank várakozásainak megfelelően alakult a fogyasztói árindex, amely magasabb volt a BNR célértékéhez képest főként azért, mert júliustól a román kormány öt százalékponttal, 19 százalékról 24 százalékra emelte az áfát. 

A Mediafax hírügynökség szerint a BNR-nek sorozatban a negyedik éve nem sikerül az inflációs célérték határin belül tartani a fogyasztói árindexet.

Tavaly 3,5 százalékban (plusz vagy mínusz egy százalék) állapították meg a célértéket, 2009-ben pedig az éves inflációs ráta 4,74 százalék volt, miközben a célértéket a 2,5-4,5 százalék közötti sávban határozták meg.

Románia 2009-ben két évre 20 milliárd euró értékű többoldalú nemzetközi hitelmegállapodást kötött a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szervezésében, tavasszal pedig újabb két éves elővigyázatossági hitelszerződést köt az IMF-el és az Európai Bizottsággal, aminek értéke 5 milliárd euró lesz.