Emiatt aggódhat most Macron

Az elmúlt hetek párizsi zavargásainak hatására több mint kétéves mélypontra került a decemberi francia üzleti bizalomindex.
Dzindzisz Sztefan, 2018. december 21. péntek, 12:36
Fotó: AFP

Az INSEE francia statisztikai hivatal pénteken azt közölte, hogy az üzleti bizalomindex 2016 novembere óta legalacsonyabb szintre, 102 pontra süllyedt decemberben a novemberi 105 pontról. Szakértők még ennél is gyengébb, 103 pontos decemberi mutatóra számítottak.

A hivatal pénteken rontotta a negyedéves szintű francia gazdasági növekedésre vonatkozó adatát. Végleges szám szerint a hazai össztermék (GDP) 0,3 százalékkal bővült a harmadik negyedévben az előző három hónaphoz képest. Az előzetes adat 0,4 százalékos bővülésről szólt.

Az Insee megerősítette ugyanakkor, hogy a harmadik negyedévben a GDP 1,4 százalékkal nőtt éves összevetésben.

A második negyedévben a GDP nagyobb ütemben, 1,6 százalékkal bővült.

A statisztikai hivatal most 1,5 százalékos idei francia gazdasági növekedéssel számol a tavalyi 2 százalék bővülés után.

Pénteken közölt adat szerint a harmadik negyedév végén a francia államadósság a GDP 99,3 százaléka volt, ami 0,3 százalékpontos növekedés a negyedévvel korábbihoz képest; ez 22,5 milliárd eurós növekedést jelent, 2322 milliárd euróra.

HOZZÁSZÓLÁSOK