Mozgósította a francia választókat az a tény, hogy a szélsőjobboldali Nemzeti Front jelöltjei a regionális választások első fordulóját követően tizenháromból hat régióban az első helyen végeztek. A most vasárnap tartott második fordulón a szavazásra jogosultak csaknem hatvan százaléka vett részt, ami kifejezetten magas aránynak számít.

A végeredmények végül a második forduló előtt megjelent felméréseket igazolták vissza, amelyek azt mutatták, hogy a Marine Le Pen vezette párt egyetlen régiót sem fog tudni megszerezni. Igaz, ez alapvetően úgy jött össze, hogy a szocialisták két jelentős régióban, az észak-franciaországi Nord-Pas de Calais-Picardie-ban, illetve a déli Provence-Alpes -Cote d'Azurön visszaléptek a mérsékelt jobboldal javára.

E visszalépéseket a Nord-Pas de Calais-Picardie régióban választást vesztő Marine Le Pen máris úgy értelmezte, hogy valójában nincs különbség a szocialisták és a mérsékelt jobboldal között, kijelentve, hogy a politikai törésvonal ezentúl a hazafiak és a globalizációt pártoló, úgynevezett mondialisták között húzódik. Amely megállapítás amúgy egybevág számos, a szélsőbaloldalhoz kötődő elemző értékelésével.

A mérsékelt jobboldal egyik legnagyobb fegyvertényének az számít, hogy sikerült megszereznie a fővárost is magába foglaló Ile-de France régiót, és győzött az ország második gazdasági motorjának számító Auvergen-Rhone-Alpes régióban is. Elemzők ugyanakkor úgy vélik, a kormány meglehetősen gyenge teljesítménye ellenére a szocialisták kifejezetten jól szerepeltek, hiszen öt régióban sikerült győzelmet aratniuk.
A választásokat követően egyébként mind a jobboldali, mind a szocialista vezetők hangsúlyozták: meghallották a szélsőjobbra szavazó választók szerintük dühöt és kétségbeesést kifejező üzenetét, és gyökeresen változtatnak eddigi politikájukon.