Emiatt maradt alul a szélsőjobb a franciáknál

A mérsékelt jobboldal győzött Franciaországban a regionális választások második fordulóján. Tizenháromból hét régiót ezentúl a Nicolas Sarkozy vezette Köztársaságiak és szövetségesei irányíthatnak, ötöt pedig a szocialisták. A szélsőjobboldali Nemzeti Frontnak egyetlen régióban sem sikerült nyernie.
Inforádió, 2015. december 14. hétfő, 08:19
Fotó: MTI/AP

Mozgósította a francia választókat az a tény, hogy a szélsőjobboldali Nemzeti Front jelöltjei a regionális választások első fordulóját követően tizenháromból hat régióban az első helyen végeztek. A most vasárnap tartott második fordulón a szavazásra jogosultak csaknem hatvan százaléka vett részt, ami kifejezetten magas aránynak számít.

A végeredmények végül a második forduló előtt megjelent felméréseket igazolták vissza, amelyek azt mutatták, hogy a Marine Le Pen vezette párt egyetlen régiót sem fog tudni megszerezni. Igaz, ez alapvetően úgy jött össze, hogy a szocialisták két jelentős régióban, az észak-franciaországi Nord-Pas de Calais-Picardie-ban, illetve a déli Provence-Alpes -Cote d'Azurön visszaléptek a mérsékelt jobboldal javára.

E visszalépéseket a Nord-Pas de Calais-Picardie régióban választást vesztő Marine Le Pen máris úgy értelmezte, hogy valójában nincs különbség a szocialisták és a mérsékelt jobboldal között, kijelentve, hogy a politikai törésvonal ezentúl a hazafiak és a globalizációt pártoló, úgynevezett mondialisták között húzódik. Amely megállapítás amúgy egybevág számos, a szélsőbaloldalhoz kötődő elemző értékelésével.

A mérsékelt jobboldal egyik legnagyobb fegyvertényének az számít, hogy sikerült megszereznie a fővárost is magába foglaló Ile-de France régiót, és győzött az ország második gazdasági motorjának számító Auvergen-Rhone-Alpes régióban is. Elemzők ugyanakkor úgy vélik, a kormány meglehetősen gyenge teljesítménye ellenére a szocialisták kifejezetten jól szerepeltek, hiszen öt régióban sikerült győzelmet aratniuk.
A választásokat követően egyébként mind a jobboldali, mind a szocialista vezetők hangsúlyozták: meghallották a szélsőjobbra szavazó választók szerintük dühöt és kétségbeesést kifejező üzenetét, és gyökeresen változtatnak eddigi politikájukon.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Rodent, 2015.12.14 13:25

Nem ugy volt, hogy a szelsojobb eloretor es siman lenyomja a baloldalt?

Hol van a sok kis nemzetimagyar jobbikos aki errol frocsogott?

Hogy az idiota jobbajobb -ot idezzem: BUKTAAAA!!! :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

mirko, 2015.12.14 09:38

@Paszkal_a_kisiparos:
Szarba nyomták az orrát Le Pennek!
Nálunk mi különbség a Jobbik meg a Fidesz között? Gyülőlködő mind a kettő és uszító.......
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Paszkal_a_kisiparos, 2015.12.14 08:59

"valójában nincs különbség a szocialisták és a mérsékelt jobboldal között"

Dehogynincs, az egyik nagyon szép nemzeti szalaggal tudja 'átkötni ugyanazt a sz.rt... Ha valaki, akkor mi magyarok tudnánk erről mesélni... Még a vezirünk se kevésbé napbarnitott, mint "francia" testvirié, csak az utóbbi azért mégiscsak szebb magyar nevet talált magának...

ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html