Lengyelországban a lapok gazdasági rovatai jó ideje arról cikkezik, hogy mibe fog fájni a háztartásoknak, a nagyfogyasztóknak, az államnak az elektromos energia árának emelkedése, illetve mennyi kompenzációra számíthatnak. Ehhez képest nagy meglepetést keltett, hogy Mateusz Morawiecki kormányfő a Szejmben bejelentette: nem emelik az elektromos energia árát - tudósított a gazeta.pl

Dacára annak, hogy a lengyel energetika rendkívül nehéz helyzetben van az uniós klímapolitika miatt, 2019-ben nem drágul az áram - idézte Morawieckit a portál. Miközben az EU hadat üzent a szén felhasználásának Lengyelország nemrégiben még 100 százalékban ennek elégetésével állította elő áramszükségletét.

A fekete energiahordozó leváltására 1990-től számítva 50 évre vagy ennél kissé hosszabb időre lett volna szükség. Ezt a gondot értik az uniós tagállamok, de a lengyel tárgyalási pozíció ennek ellenére gyenge - panaszkodott a kormányfő. Bár szükség lenne többletbevételre a korszerűsítéshez, nem lesz energiaár emelés.

Morawiecki az ellenzék szemére vetette, hogy 2008-ban, amikor kormányon volt nem vétózta meg az akkor tárgyalt uniós klímapolitikát. Szerinte ennek a következményeit nyögi most az ország.