Megindultak a bányászok Lengyelországban

Gigantikus szénbányászsztrájk lesz Lengyelországban, ha a kormány nem folytatja a tárgyalásokat a szakszervezetekkel az ország energiaiparának átalakításáról. A bányászok szerint a legutóbb bemutatott tervek túl gyors átalakítást céloznak meg az EU igényeihez igazodva.
Barabás Júlia, 2020. szeptember 18. péntek, 07:50
Fotó: Pixabay

A lengyel kormány és a sziléziai bányászok képviselői még a nyáron ültek tárgyalóasztalhoz, hogy megegyezzenek az ország szénbányainak jövőjéről - emlékeztetett az onet.pl. A Jacek Sasin miniszterelnök-helyettes akkor ismertetett egy tervet, amely szerint legalább négy szénbányát be kellett volna zárni, legalább 14 működtetését felfüggeszteni  három évig és a bérek egy része a hatékonyságtól függött volna.

Ehhez képest a kormány szeptember közepére bemutatta az energiaipar átszabására vonatkozó, 2040-ig szóló tervét, amely a korábbi tempónál gyorsabban építené le a szénalapú áramtermelést és azt részben atomenergiával pótolná (ennek esélyeiről itt írtunk).  A szakszervezet szerint erről a két félnek együttműködve kell döntenie, ám a megbeszéléseik eddig semmi eredményt nem hoztak, sőt ahelyett, hogy közeledtek volna valamiféle megállapodás irányába, a felek inkább távolodtak egymástól.

Lassan a testtel!

A szakszervezetek a 2040-ig szóló programot túl gyorsnak és radikálisnak tartják, ami számukra elfogadhatatlan. Emiatt most az összesen 250 ezer tagot számláló négy különböző szakszervezet úgy döntött, hogy újra létrehozzák a szakszervezetek közti sziléziai sztrájkbizottságot Ezt először 2012-ben tették meg, és az olyan sztrájkot szervezett, amelyben a legalacsonyabb becslések szerint is 400 üzem 85 ezer dolgozója vett részt.

A kormány végre mondja meg, mi lesz a sziléziai iparral. Mi is a változások mellett vagyunk, de nem ilyen őrült tempóban - mondta az OPZZ szakszervezet sziléziai vezetője. Tisztában vannak azzal, hogy a szénnek vége, és érdemben tárgyalnának is erről. Szerintük az átmenetet 40 évre kell tervezni, és különleges programokkal új munkahelyeket kell teremteni. Úgy látják, hogy kormány ehelyett az uniós klímapolitika megerősítését segíti, úgy, hogy drasztikusan likvidálja a munkahelyeket.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

lauda, 2020.09.18 13:50

@Darabont1453: Látom van egy kis szabadidőd, hogy kihúztad a fejed a gazdád seggéből !!
Tehát még 1x kinek is a seggét nyalod, ezt még 1 darabig meg fogom kérdezni tőled !!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Darabont1453, 2020.09.18 10:37

Jajj-jajj Kaczynski polgártárs....negyedmillió bányász az nagyon sok, magának meg éppen mozgásszervi betegségei vannak. Nehéz lesz így a futás, ha ezek megindulnak csákányokkal...XDDDD
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html